Під дубом вул.

Вулицю Куліша з вул.Джерельною з’єднує вулиця Під Дубом, названа так 1871 року. До того мала назву Клепарівська бічна. Частина вулиці до кінця XVIII століття називалася площею Помісіонарською, бо пролягала неподалік будівель скасованого австрійською владою монастиря місіонарів, від 1796-го площа мала назву Торговиця Кінська, оскільки тут продавали коней, від 1871-го – Місіонерська, у 1945-1963 рр. – Бугрова на честь радянського офіцера, в 1963-1990 рр. – Космонавтів.

У 1950-х адресу площа Бугрова № 1 мала середня школа № 58 з російською мовою навчання і російська середня школа робітничої молоді № 8, зараз цієї адреси не існує. За польських часів адресу площа Місіонарська № 2 мала міська медоварня, нині цієї адреси також не існує. У житловому будинку Під Дубом № 2 за польських часів містився малярський заклад Піха, тепер тут компанія “АВС” “Двері і вікна”. У житловому будинку № 5 у 1950-х роках був ремонт взуття, зараз цього будинку немає. Під № 7-а за часів СРСР функціонувала фабрика художніх виробів імені Лесі Українки республіканського об’єднання художніх промислів, зараз це Львівське виробничо-торгівельне закрите акціонерне товариство імені Лесі Українки. За польських часів під № 15 була пекарня Ґрубера, тепер цієї адреси не існує. У будинку № 22 за часів СРСР було фабрично-заводське училище № 14, нині – університет “Ставропігіон”. Значну частину будинків південного боку вулиці та площі Місіонерської, а згодом Бугрова знищили впродовж війни й у повоєнні часи аж до початку 1970-х років. На вивільненій території у 1970-1980-х була автобусна станція, потім – автостоянка, зараз це пустир, на якому планують спорудити висотну будівлю з підземним паркінгом. Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 21 березня, 2008 року, № 40 (348)