Джерельна вул.

Вулицю Базарну з вул.Бальзака з’єднує вулиця Джерельна, яка має цю назву від початку ХІХ століття завдяки численним джерелам, які тут струмилися та які використовували в купальнях і лазнях, а згадка про Королівську студню в цій місцині сягає XVII століття.

Під № 4 за польських часів був молочний магазин Полєнберґа і пекарня Ґроссмана, зараз тут виробництво корпусних меблів. У житловому будинку № 8 за часів СРСР була перукарня. Під № 16 за Польщі працювала фабрика газованої води Ганделя. У житловому будинку № 21 за радянських часів був магазин “Продукти”, тепер – міні-бар, пивний бар “Червоний мак” і гральні автомати. У житловому будинку № 25 за польських часів була пекарня Бекмана, зараз тут більярдна. У житловому будинку № 32 до війни була пекарня Штальгаммера, нині – ремонт взуття і салон мобільного зв’язку “Київстар”. Під № 33 за польських часів була пекарня Горовіца. Навпроти вулиці Водної в реконструйованому промисловому приміщенні, яке належало газзаводу, 2003 року відкрили торговельний центр “Антей” із центральним входом із вулиці Джерельної. Під № 36 за польських часів був склад і продаж дерева Лащовера, зараз цієї адреси не існує. У житловому будинку № 37 від 1950-х містилися лазня № 7 і фабрично-заводське училище № 2 (Львівська будівельна школа). У житловому будинку № 39 за Польщі був ресторан Аккербауера, тепер тут аптека. За часів СРСР вулицю частково продовжили на північ за залізничну колію. Забудова: класицизм, сецесія, польський конструктивізм 1930-х і дев’ятиповерховий радянський 1970-х.

Джерело: “”, 21 березня, 2008 року, № 40 (348)