Детька вул.

Детька вул.

Перспектива від вул. Замарстинівської до вул. Б. Хмельницького. 18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.

Початок вул.Замарстинівської з проспектом Чорновола з’єднує вулиця Детька, названа так 1950 року на честь боярина Дмитра Детька, який у 1340-х роках очолював у Львові боярський уряд Галичини. До 1870-х років вулиця називалася Замарстинівська бічна і Помісіонарська на честь скасованого австрійською владою у другій половині XVIII століття монастиря місіонарів, у 1871-1950-х – Місіонарська. Вулиця не має жодної адреси й забудована у стилі казенного австрійського класицизму.

Вул. Замарстинівську з проспектом Чорновола паралельно до вулиці Детька з’єднує площа 700-річчя Львова, названа так 1956-го на честь першої писемної згадки про Львів 1256 року, за польських часів це була Площа Місіонарів. Адресу № 2 від часів СРСР має дезінфекційна станція Обласної санепідемстанції. Забудова площі в стилі польського конструктивізму 1930-х років.

Джерело: “”, 25 квітня 2008 року, № 60 (368)