2010 р. Депутати взялися за “Фест”

Мирослава Іваник

Дата: 10.12.2010

Міські депутати вимагають демонтувати будівлю у Бернардинському дворику, де мережа концептуальних ресторанів “Фест” планувала звести черговий ресторан. У вівторок, 7 грудня, відбулось спільне засідання депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища, а також комісії землекористування, на якому міські обранці звернулися до Галицької райадміністрації м. Львова, аби її керівництво негайно зупинило роботи і подало на забудовників до суду.

Нагадаємо, у листопаді мережа “Фест” почала будівельні роботи у дворику Бернардинського монастиря, який є пам’яткою національного значення і датується XVII ст. Замість літнього майданчика у дворі, зведення якого погодили у міськраді, підприємці почали будувати стаціонарний павільйон – там зняли бруківку і бетонні плити, вкопали в землю величезні дерев’яні стовпи, забетонували їх та огородили це парканом, який ніхто не дозволяв ставити. Попри фіксування порушень, міськрада досі обмежувалася лише складанням актів.

– Мережа “Фест” має дозвіл лише на розміщення у Бернардинському дворику літнього майданчика. Він, як і всі інші дозволи про облаштування літніх майданчиків, закінчується 1 листопада, – розповів “Пошті” Орест Печенко, член депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міськради.

– Натомість на початку листопада підприємці почали монтувати там конструкцію з повноцінним дахом, склопакетами тощо, яка має всі ознаки капітального будівництва. Власники вигадали для неї новий термін – “всесезонний літній майданчик”, якого немає в законодавстві.

За словами Андріяна Гутника, голови постійної комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища, за підсумками спільної наради обох комісій, депутати запропонували Галицькій райадміністрації підготувати розпорядження про зупинення робіт на території Бернардинського дворика та звернутися до суду з позовом про демонтаж самовільного будівництва і витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

Також депутати звернулись до прокуратури Львівської області, держбудконтролю та управління держкомзему у Львівській області з вимогою негайно перевірити факт незаконного самовільного захоплення земельної ділянки та проведення на ній будівельних робіт.

– Присутній на засіданні комісій представник компанії забудовника підтвердив, що 1 листопада, коли мали демонтувати літній майданчик, розпочалися будівельні роботи, й зізнався, що в них немає ні дозволів, ні ліцензії на їх здійснення. Та, з огляду на те, що роботи вже розпочались і тривають “ударними темпами”, компанія вимагає від Львівської міської ради внести доповнення до ухвал міськради, щоб легітимізувати будівництво, – розповів Андріян Гутник.

Нагадаємо, це вже не перший скандал щодо робіт, які виконує мережа “Фест” у пам’ятках архітектури. Йдеться про будинок на вул. Вірменській, 20, де розміщено кафе “Гасова лямпа”, на вул. Староєврейській, 48 (“Дім легенд”) тощо. За словами фахівців, після таких “фест-перебудов” Львів втрачає своє автентичне обличчя. Досі пану Назаруку сходили з рук всі перебудови та перепланування, які він зробив у пам’ятках архітектури. Чи буде так само і цього разу?

Джерело: “Львівська пошта”