2011 р. Нове життя старих бернардинів

Володимир Гармаш

Дата: 11.03.2011

Не виключено, що у четвер, 10 березня, на сесії Львівської міської ради розглядатиметься питання, щодо якого неодноразово виникали дискусії, – облаштування цілодобового літнього майданчика у Бернардинському дворику.

За словами юриста Холдингу емоцій “!Фест” Олега Бондарева, компанія досягнула попередньої домовленості з депутатською комісією архітектури, містобудування та охорони історичного середовища про дорожню карту виходу із ситуації, що трапилась із проектом благоустрою Бернардинського дворика.

«!Фест» зі своєю сторони зобов’язується привести проект у відповідність до погодженого та готовий взяти на себе додаткові інвестиційні зобов’язання, а саме – облаштувати фасад будинку на вул. Вірменській, 20 та відреставрувати стіну міського муру на вул. Валовій, 20, а також розпочати реставрацію «венеціанського лева», розташованого над входом у будинок на площі Ринок, 14. Конфлікт вичерпано, депутати добилися свого. Комісія погодилась відновити дозвіл на вищезгаданий літній майданчик та розпочала діалог із підприємцями.

«Депутатський корпус розуміє важливість співпраці з інвесторами та шукає компроміс, коли враховані інтереси громади та збережені інвестиції у місто, – каже Олег Бондарев. – Представники біль-шості депутатського корпусу розуміють, що судова тяганина невигідна ні місту, ні інвесторам. Львів’яни можуть домовитися без присутності третьої сторони. Львівська влада має не просто декларувати інвестиційну привабливість міста, а й створити відповідні умови, аби місто отримувало інвестиції. У такій ситуації у всьому світі особливу цінність мають місцеві інвестори».

Протягом століть у Бернардинському подвір’ї (на місці нинішнього облаштованого майданчика) були господарські споруди (стайні). До оборонного муру завжди була прибудова вздовж усього муру. У 1960-ті роки подвір’я переобладнали на пилораму товариства «Строймонумент». Тоді розібрали залишки монастирського саду. Подвір’я замостили бетонними плитами, які збереглися досі. Зараз це місце включено у схему туристичних маршрутів у центральній частині Львова.

Для мешканців міста та туристів подвір’я не облаштоване. Згідно зі схемою туристичного маршруту, тут має бути відкритий прохід через будівлю факультету культури і мистецтв університету ім. І.Франка. Це питання давно ставили, але досі цей прохід не відкрили.

Бернардинське подвір’я включено у схему зелених зон центральної частини Львова, які потребують покращення. Компанія «!Фест» має ідею запросити садівників з Європи, щоб створити тут європейський сад. Облаштований майданчик біля кафе «Бернадинське подвір’я» не є капітальною спорудою і не завдає шкоди оборонному муру. Збірно-розбірна конструкція майданчика лише примикає до стіни муру. Можливою шкодою можна вважати хіба що демонтаж кількох бетонних плит, які були викладені у 1960-ті роки і ніякої історичної цінності не мають.

Холдинг емоцій «!Фест» розробив пропозиції з комплексного благоустрою подвір‘я. Вони є прикладом приватно-публічного партнерства. Крім майданчика, тут пропонується створення «громадської зони», території, де можна буде проводити малі, камеральні заходи: лекції факультету культури і мистецтв просто неба, зустрічі з молоддю і вірними церкви Св. Андрія, вечори читання прози, заходи для дітей, концерти бардів тощо. Пропозиції Холдингу емоцій «!Фест» отримали позитивні висновки СЕС, МНС, ДП «Держбудекспертизи».

Джерело: “Високий Замок”