2009 р. У ситуації, що склалася на Староєврейській винен архітектор, який намалював проект «з…

2009 р. У ситуації, що склалася на Староєврейській винен архітектор, який намалював проект «з повітря»

Дата: 22.11.2009

Роботи на вулиці Староєврейській зупинені вже два тижні тому самими мешканцями будинку, які заблокували входи до нього. Про це 20 листопада на брифінгу для журналістів повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. Вона повідомила, що будинок не є пам’яткою, тому управління немає підстав подавати до суду. «Розібратися» із цим, за її словами, мають Галицька районна адміністрація та Держархбудконтроль.

За її словами, роботи на будинку проведені зле. «Будемо говорити відверто, роботи там проведені недобре, зле. Фірма зробила те, що забажав інвестор. Вона пішла у нього на поводу. Фактично інвестор зруйнував фасад міста, з’явилася ця надбудова з терасами», – розповідає Лілія Онищенко.

Цим навантажили будинок, а також спотворили історичне середовище Львова. «Це однозначно спотворює історичне середовище Львова. Загалом ідея самого проекту гарна, але таке можна робити десь за межами міста, а не у самому центрі Львова», – каже Онищенко.

З її слів, цей будинок є непридатним для житла. Вона каже, що спочатку у Львівській міській раді втішилися тим, що з’явився один інвестор на цей будинок, але потім розчарувалися, коли він почав спотворювати історичну частину міста Львова. Онищенко також наголосила, що на цьому місці однозначно не можна будувати ресторан, як це задумав інвестор.

«Проект недобрий. Там ресторан не може бути», – сказала вона. «Що потрібно робити далі? Треба міняти проект. Найгірше буде, якщо інвестор просто усе закине на тій стадії, що є. Йому потрібно переводити усе у правове поле, забрати, і це однозначно, ці металеві конструкції з даху будинку,щоб не навантажувати будинок, зробити новий проект, узгодити його і проводити роботи далі по ньому», – каже Онищенко. Адже, за її словами, через щільність забудови сусідній будинок уже почав давати тріщини. У самому будинку ж почала відпадати плитка і тріскати шви між стінами.

Лілія Онищенко також повідомила, що наразі Львівській міській раді не вдалося зв’язатися із власником будинку. «Романа Татарського я не бачила. Напевно він буде діяти через свого адвоката, якого вже найняв. Найняли також адвоката і мешканці цього будинку і тепер справа йтиме у такому спілкуванні», – сказала Онищенко.

Водночас вона повідомила, що багато документів по цьому будинку немає, а квартири є ушкодженими і не придатними для проживання. Лілія Онищенко, як варіант, також не виключає, що мешканцям мали би бути замінені квартири десь у новому будинку за рахунок інвестора.

«Держархбудконтроль працює на місці. Він зупиняє роботи і штрафує. Далі – все по закону повинно йти: інвестор має повернути будинок до його попереднього стану», – каже Онищенко, щоправда, чи так станеться – під сумнівом, тому й у мерії й кажуть, що найгіршим варіантом розвитку подій буде, якщо інвестор просто «плюне й піде, залишивши все як є».

«Однозначно, що у всьому винен архітектор, який намалював такий проект. І фірма, яка пішла на поводу у інвестора», – резюмувала Онищенко. З її слів, такий проект просто намальований без жодних підстав.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»