2009 р. Через ремонт на Староєврейській, 48 у Львові руйнуються сусідні будинки

Дата: 17.11.2009

17 листопада мешканці будинку № 50 на вул. Староєврейській у Львові звернулися до міського голови Андрія Садового з вимогою припинити руйнування їхнього будинку, пам’ятки архітектури, що належить до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Власник сусіднього будинку № 48 проводить масштабну реконструкцію будинку під ресторан, через що у квартирах другого-четвертого поверхів будинку № 50 почали тріскати шви між стінами, відпадати плитка тощо. Про це повідомила Тетяна Волошина, мешканка квартири № 4 у будинку на Староєврейській, 50.

Щоб протистояти, мешканці семи квартир звернулися за допомогою до адвокатів. Адвокат Микола Балтін прокоментував ZAXID.NET: “Ми довідалися, що власником усіх квартир у будинку № 48 є Роман Петер Татарський, громадянин Канади, що працює у поважній аудиторській фірмі “Ernst&Young” у Києві. Про це повідомив Олег Бондарев, що представляє його інтереси, і показував нам документи на право власності.

Ми запропонували О. Бондарева, щоб між власником будинку № 50 та мешканцями будинку № 48 був укладений договір. “Ми забезпечимо юридичний супровід і захистимо права мешканців – допоможемо прописати, які саме роботи, в який термін, з якими гарантіями треба зробити. Після цього ні Татарський, ні його представник не йдуть на контакт”.

Адвокат також повідомив: “У нас є письмова відповідь Архбудконтролю про те, що вони не надавали жодного дозволу на цю реконструкцію. Це самовільна реконструкція. Вони влаштували величезні балкони, які виходять у загальний колодязь. Витягнули на дах близько 5 тонн металоконструкцій і намагалися влаштувати терасу. Мешканці 7 листопада почали чергувати біля входу в будинок, і будівельники не можуть продовжувати роботи”.

Т. Волошина прокоментувала ZAXID.NET: “Ми розповіли міському голові свою проблему. Розказали про пошкодження, які відбуваються у квартирах нашого будинку; про те, що із мешканцями відмовляється особисто зустрітися власник будинку пан Татарський. Ми вказали, що цим свавіллям сьогодні уже обурені не лише мешканці квартир, а й мешканці цілого мікрорайону. І попередили міського голову, що будемо чергувати біля входу в будинок доти, доки хтось не візьме на себе письмову відповідальність припинити ці самочинні роботи”.

За її словами, А. Садовий пообіцяв, що це питання буде вирішуватися на серйозному рівні. Буде скерований запит в Архбудконтроль про накладення заборони на продовження будівельних робіт. Їх треба призупинити до того часу, поки не будуть вироблені усі документи, і з нами не буде погоджена ця реконструкція.

Про це сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий говорив і під час прес-конференції: “Мені відомо про суттєві порушення будівельної організації, яка проводить ремонт. На мою думку, Архбудконтроль має зробити відповідні приписи”.