2008 р. Коштом Польщі у Львові реставруватимуть 4 об’єкти-проекти

Дата: 22.07.2008

Минулого року Міністерство культури і національної спадщини Республіки Польща та Львівська міська рада підписали протоколи про спільні наміри співпраці у сфері культури. Польські спеціалісти задіяні у чотирьох, скажімо так, проектах у Львові, – зазначила сьогодні, 22 липня, у коментарі ZAXID.NET начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Зокрема, за її словами, українські та польські реставратори працювали над збереженням стінопису у Вірменські церкві. “Польська сторона профінансувала роботи, а польсько-українська група реставраторів провела закріплення аварійної частини стінопису на південній стіні храму”, – зазначила Лілія Онищенко.

Також ці спеціалісти вивчатимуть стан дерев’яної скульптурної групи “Голгофа” та визначатимуть черговість робіт. Реставрація та консервація “Голгофи” пройде теж за кошти сусідньої держави. “Голгофу” плануємо поставити окремо від стіни будинку. Також додати елементів, яких їй бракує (у фондах Національного музею у Львові віднайшли фігуру та головою предстоячих)”, – зазначила чиновниця..

Третій проект, де Міністерство культури і національної спадщини та сенат Польщі виділив 400 тис. злотих, це на інвентаризацію та реставрацію надгробків на Личаківському цвинтарі.

Четвертий проект – реставрація кам’яної плащаниці Латинської катедри (Кафедральний собор), яка проводиться уже не перший рік.