Кам’яниця Іловича (№ 3)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 17 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок кін. 18 ст., 1858 р. (№ 3) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII-XIX в. (ул. Краковская, 13 / Армянская, 5). Кирпичный, сложный в плане, трехэтажный, плоский, оштукатуренный фасад декорирован оконными сандриками и балконами с ажурными чугунными решетками, расчленен междуэтажными поясками. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 28].

[Обидві адреси помилкові. На плані Львова – Вірменська, 3; по-київськи було б додати / Краківська, 13]

Декор фасадів у стилі ампір виконав скульптор Й.Шимзер в 1830-х рр.

У будинку № 3 за польських часів була друкарня Бодека, за радянських у 1950-х – меблева артіль “Червоний промінь”, нині – житловий будинок.

Джерело: “”, 26 січня 2007 року, № 12 (82)

Уже в 1593 р. кам’яниця була триповерховою. Золотник Матій Ілович мешкав тут до 1632 р., звідси назва. 4-й поверх надбудовано за проектом, датованим 1856 р. В 1866 р. будинок придбав «Народний дім».