2009 р. Центр Немирова провалюється під землю

Аріна Кантоністова

Дата: 25.06.2009

”Тільки дощ піде, вже на вулиці нова дірка, – зітхає 52-річний Василь Коваль із райцентру Немирів. – Якось у своєму дворі аж три провалля нарахував. Діаметр одного був близько 5 метрів. Закидав його всяким мусором”.

Під центральною частиною Немирова проходять підземні ходи, які, за переказами, будувалися з ХІІІ ст. Перші незначні поверхневі провали почали фіксувати 40 років тому. Нині їх більшає що не день.

На вул. Першотравневій – свіжа яма. Місцеві встигли закидати її порожніми пляшками.

– Минулого літа рішили в кухні нову підлогу постелити, – розповідає 37-річна Галина Кобилецька. – Зірвали стару. Чоловік як стояв, так і провалився. Він високий у мене, видно було лише макушку.

Навпроти міського базару раз на два-три місяці просідає асфальт.

– Через головну вулицю міста проходить траса міжнародного значення на південь, – зауважує мер Немирова Віктор Качур. – Там, де скупчується багато народу, завжди провалюється земля. Одне провалля необхідно засипати п’ятьма-шістьма машинами щебеню. А одна машина коштує тисячу гривень.

У міськраді підрахували, що на ремонт найдовшої вулиці міста – Леніна необхідно 8,5 млн грн. Її протяжність 5 км.

– Річний бюджет Немирова становить менше 5 мільйонів гривень, – продовжує мер. – Є тут не одна компанія, відома на весь світ. Та жодна поки не виявила ініціативи допомогти.

За переказами, за 5 км від райцентру було місто Мирів. 1360 року монголо-татари спалили його. Жителі втекли підземними ходами. Ними вийшли на той бік річки Мирки. Там і збудували нове місто – Немирів.

– Назва невипадкова, бо між собою наші пращури так і казали – це вже не Мирів, – пояснює фахівець із питань спадщини Микола Денисенко. – У 1970-х роках я брав участь в археологічній експедиції Вінницького педінституту. Досліджували підземелля. Вони шириною 1,5 метра і висотою до 2 метрів. Ходи муровані. Є кілька виходів-віддушин. Більше ніхто не цікавився цими місцями. Обіцяли, що цим літом приїдуть спеціалісти Київського інституту археології.

Джерело: “Газета.ua”