2008 р. Репортаж про Олицький замок

Олександра Фетисова, Віталій Гаврилець

Дата: 10.11.2008

Рік замків, оголошений Президентом Ющенком, закінчується. Що цей захід приніс Україні – нова тема для спеціальних розслідувань кореспондентів “5 каналу”. Перший прицільний об’єкт – володіння литовських князів Радзивилів, побудований на Волині майже 500 років тому. Унікальна споруда в селищі Олика дожила до наших днів завдяки тому, що понад півстоліття тут розташована… психіатрична лікарня. Саме медики доглядають тепер архітектурний шедевр.

Сьогодні важко повірити, що кілька століть тому життя в Олиці кипіло. У середині XVI століття тут з’явилася один із перших бастіонів в Україні. Господарство Олицького маєтку було величезним – навколишні села, орні землі, луги та ліси. Тут розводили коней, заготовляли ліс, обробляли деревину та організовували престижні полювання. А в самому замку були зібрані цінні колекції картин, зброї, меблів і скульптур.

У роки Другої Світової війни замок частково зруйнували. А в 1950-х роках тут розмістили обласну психіатричну лікарню. Діє вона і дотепер. Кажуть, якби не лікарня – невідомо, яким би був тепер знаменитий Олицький замок.

Ігор Ващенюк, начальник обласного управління охорони здоров’я: “Практично напівзруйнований замок після війни відновлювався силами медичних працівників, галузі охорони здоров’я. І якби не вони, не було б у нас пам’ятки архітектури. Бо все таки лікарня опалюється, підтримується стан технічний будівель і завдяки тому, що лікарня там – ми знаємо, як в радянські часи відносилися до таких пам’яток – могла би бути і конюшня, склад, замку б не було”.

Головний лікар Волинської обласної психіатричної лікарні розповідає: підтримувати замок у пристойному вигляді з мізерним фінансуванням нелегко. Стіни роз’їдає грибок, треба міняти дах. Хоча самі працівники лікарні намагаються бодай трохи зберегти пам’ятку архітектури.

Валентина Лисюк, головний лікар Волинської обласної психіатричної лікарні № 2: “Який найдешевший матеріал є в будівництві – вапно – і своїми силами – штукатуримо, підбілюємо щороку. А стіни півтораметрові, грибок. Сирість з’їдає, а наша робота, то марна праця і хочеться утримувати його в належному рівні і люди відгукуються”.

У планах реставрувати Олицький замок і на його території розмістити туристично-оздоровчий заклад, подібний до колишніх будинків відпочинку, але з розширеним сучасним комплексом послуг – туристичних, лікувальних, спортивних. Обсяг робіт – великий і усе треба починати з нуля, кажуть фахівці.

Петро Троневич, головний спеціаліст з питань реставрації історичних забудов Волинської ОДА: “На мою думку реально реставрувати замок і використовувати його, музеєфікувати і використовувати в туристично-екскурсійних цілях можливо лише тоді, коли буде залучений інвестор – приватний, який буде мати програму використання цього замку і вкладе кошти. І головне буде утримувати замок в належному вигляді”.

За найскромнішими підрахунками для реставраційних робіт треба 250 мільйонів гривень. Тому зараз активно шукають інвестора. Але навіть за найсприятливіших умов, щоб повністю відновити пам’ятку, треба не менше 10 років. А ще звести цілком нове приміщення, куди б змогли переїхати півтисячі медичних працівників і 400 хворих.

Джерело: 5 канал