2008 р. Волинь обміняє Олицький замок на психіатричну лікарню

Дата: 04.03.2008

Жваве обговорення серед членів постійної комісії Волинської обласної ради з питань архітектури, будівництва та ЖКГ викликало питання відселення психіатричної лікарні із замку-резиденції Радзивіллів у Олиці. Про це 4 березня повідомив ЗІК.

Заступник начальника облуправління культури та туризму Василь Ворон пропонував підтримати відселення психлікарні до 2012 року, однак депутати з таким підходом не погодилися. Позиція народних обранців цілком зрозуміла – медичний заклад де-факто є чи не основним підприємством Олики. Тому комісія відмовилася підтримати відселення лікарні з резиденції Радзивіллів.

Пан Ворон підкреслив, що у реконструкції замку зацікавлена також польська сторона. Поляки готові допомагати волинянам грошима у відновленні історичної пам’ятки. Ця ремарка викликала жваве обговорення поміж депутатами, під час якого навіть пролунала цікава пропозиція. Мовляв, нехай спершу поляки будують ще одну «психушку», а тоді можна відселяти цей заклад із Олицького замку.

Довідка ЗІКу

Замок Олика був побудований у 1564 році в селі Олика (Олича, Олиця) Ківерцівського району, стародавнє місто, яке змагалося за багатством і кількістю мешканців навіть з Луцьком. Замок – один з перших в Україні квадратних бастіонних замків, що поклав початок будівництву на волинських землях дрібніших укріплень такого типу.

Про первинний вигляд замку дає уявлення гравірований ландкартний план XVIII ст., а також його описи від 1686 і 1737 років. Нині замковий комплекс є в плані майже правильним квадратом, утвореним насипними валами з чотирма кутовими бастіонами, на яких раніше стояли дозорні вежі. З трьох боків замок оточений ровом, який фанерований цеглою.

Замкове подвір’я забудоване цегляними корпусами. Три з них двоповерхові, четвертий південно-східний – триповерховий. В’їзди в замок розташовані з південно-східного і північно-західного боків. До південно-східного веде перекинутий через рів кам’яний арочний міст, що замінив попередній дерев’яний. Над північно-західним в’їздом підноситься дво’ярусна вежа з годинником.

Основу замку складав двоповерховий палац з балконом-балюстрадою, прикрашений декоративними елементами. Будівля мала різьблені вікна, портали з фронтонами. Аркадні галереї оточували замкові двори. Головним палацом замку вважається південно-східний корпус. На плані він прямокутний, триповерховий (спочатку був одноповерховий, в XVII ст. – двоповерховий), з двома входами. Територія замку займає 2,7 га.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»