2010 р. На Волині руйнується унікальний замок XVI століття

Дата: 20.07.2010

Архітектурний шедевр 16 століття – замок Радзівілів, що у селі Олика Волинської області в аварійному стані. В аварійному стані перебувають його будівлі, тече дах, стіни з’їдає грибок, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Півстоліття в замку функціонує обласна психічна лікарня для пацієнтів, які вчинили злочини. «Її працівники – єдині доглядачі князівської обителі. Стіни замку витримали гарматні обстріли, але не витримують безгосподарності нащадків», – повідомив начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.

«365 кімнат володіння литовських князів 1558 року на трьох гектарах території з оглядовими вежами та суцільними переходами по периметру отримали назву «український Версаль», але його долю років за п’ять ніхто прогнозувати не береться», – зазначив головний лікар психіатричної лікарні області № 2 Валентина Лисюк.

В окремих приміщеннях замку-лікарні впали стелі, дали тріщини стіни. За штукатурні роботи взявся медперсонал. За словами Ігоря Ващенюка, необхідно все міняти: вікна двері, стіни, стелі, дах. «Це колосальні кошти, яких ніхто навіть не брався рахувати. Ні місцевого бюджету Ківерцівського району, на території якого розташований замок, ні обласний бюджет такими засобами не мають у своєму розпорядженні», – зазначив він.

У психлікарні на примусовому лікуванні постійно перебуває 370 психічно хворих злочинців з п’яти областей України. З мотивів безпеки їх не можна вивести на прогулянку навіть в аварійні коридори.

«Якщо за рік-два не буде проведено капітальний ремонт будівель, «заручники» зможуть втекти з цього закладу через тріщини стін», – зазначив головлікар лікарні.