Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:509 піксел

Успенська церква 1653 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Успенська церква 1653 р. (вул.Бережанська) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

У другій половині XVI століття в культовому будівництві починають використовувати елементи ордерної архітектури. Свідченням цього можуть бути невеличка кам’яна церква Благовіщення у Городку (1540 – 1600 рр.) та церква в Підгайцях. Цікава архітектура цієї останньої, її тридільний план має в товщі стін бічні конхи. В західній частині – хори, на які піднімаються по сходах в товщі північної стіни. Три куполи увінчують церкву. На рівні підкупольних барабанів навколо центральної та східної частин є обхід у вигляді відкритої аркади, який веде до третього ярусу західної частини. Соковиті класичні деталі ошатно оздоблюють споруду. Портали оздоблено рослинним орнаментом. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 89]

Церква Успіння орієнтація вівтаря 85°, до головної вулиці С2, дзвіниця в позиції А3. Спостереження М.І.Жарких, 18 серпня 1991 р.