Церква Успіння богородиці

Мурована церква споруджувалась у 1650 – 1653 рр. Розташована в історичному середмісті і є архітектурним акцентом в його забудові. Церква – тридільна, трибанева. Нава та бабинець – квадратні в плані. Вівтар – гранчастий ззовні і півкруглий всередині. Бабинець має підвал, хори та капличку над ними. Кручені сходи на хори й до каплички влаштовані в північній стіні бабинця. У стінах нави розміщуються розвантажувальні арки, які за допомогою сферичних трикутних пандатив несуть глуху сферичну баню. Перший ярус бабинця перекрито хрещатим склепінням.

Особливістю храму є оборонна галерея з аркадою, що зовні оперезує підбанники над навою і вівтарем вище від рівня карниза. Три бані мають шоломоподібні покриття й декоративні ліхтарики з маківками.

Зовнішній декор дуже стриманий, у ренесансних стильових формах: пілястри, антаблемент, аркові облямування вікон на імпостах, трикутні сандрики, портали з білокам’яним», різьбленням тощо.

В інтер’єрі збереглися настінні малювання, а також іконостас і різьблені кіоти XVIII ст.

Пам’ятка мурована з каменю-плитняку на вапняно-піщаному розчині, ззовні і всередині потинькована. Дах і бані по дерев’яних кроквах і кружалах укриті покрівельною сталлю.

Пам’ятка є унікальним зразком церковної будівлі, пристосованої до оборони.

В.В.Вечерський