Апостол Петро

Апостол Петро

Розмір зображення: 603:800 піксел

Різьблені з дерева скульптурні постаті апостолів Петра і Павла з Підгаєцької церкви (Львівщина, зберігаються в Державному музеї українського образотворчого мистецтва УРСР) мають свої стилістичні особливості. Безперечно, їх автор бачив твори професійних майстрів, які пройшли добру цехову науку. Та своєрідність цих скульптур була зумовлена виплеканим на місцевих традиціях прекрасним розумінням митця пластичної форми, прагненням насичити легендарні образи конкретністю спостережених ним у житті рис і виразів.

Фігури апостолів подано статичними. Головну увагу майстер приділив зображенню облич, надавши їм простонародного характеру і лагідного замисленого виразу. Деяка умовність і узагальненість рис облич не заважає митцю досягнути основного – створити образ якомога дохідливішим і зрозумілішим для своїх сучасників. Скульптури, імовірно, виготовлено в 1653 році, коли було збудовано саму церкву, і знаходились вони спочатку обабіч отвору з бабинцю в центральне приміщення (с. 153).

Апостол Петро з Підгаєцької церкви. Дерево. Середина XVII ст. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 154.