Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пімсти смерть великих лицарів

Богдан Хмельницький

?

Південно-Африканська республіка

Південно-Африканська Республіка, абревіатура ПАР (англ. Republic of South Africa) — держава на крайньому півдні Африки з 2798 км береговою лінією на Індійському та Атлантичному океанах. Вона межує на півночі з Намібією, Ботсваною і Зімбабве, і на північному сході з Есватіні і Мозамбіком. Лесото — анклав, який повністю оточений територією ПАР.

Площа країни становить 1 219 090 км² (24 місце у світі). Населення: 44,2 млн осіб (27 місце у світі). Столиці: адміністративна — місто Преторія, законодавча — Кейптаун, судова — Блумфонтейн.

Південна Африка відома різноманіттям культур та мов. Одинадцять офіційних мов закріплені конституцією. Дві з цих мов мають європейське походження: африкаанс, мова, яка виникла на основі голландської, якою спілкується більшість населення Південної Африки, а також південноафриканська англійська. Хоча англійська мова грає велику роль у громадському та комерційному житті, тим не менш є лише п’ятою за використанням як рідна.

Південна Африка етнічно різноманітна. 79,5 % населення має африканське походження, розділене між різноманітними етнічними групами, які говорять різними мовами банту, 9 з яких мають офіційний статус. У Південній Африці також присутні найбільші європейські, індійські та расово змішані громади. Близько чверті населення становлять безробітні, які живуть на менш ніж 1,25 дол. США на добу.

Джерело:

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".