Уругвай

Масове переселення українців в Уругвай почалося в 1920-х роках. Вперше до Уругваю почали прибувати переселенці переважно із Західної Волині та Західного Полісся, із сіл Східної Галичини. Також частина переселенців з Аргентини. У 1946—1950 роках у цю країну переселилися так звані «переміщені особи» з Центральної Європи (особи, вивезені на примусову працю до Німеччини і політичні біженці). У 1960—1970-х роках значна частина українського населення Уругваю виїхала до Аргентини, США, Канади. Згідно з оцінками 1990-х років, 10 тис. українців проживе в Уругваї. Майже половина переселенців осіла в столиці країни, місті Монтевідео, решта розосередилася по країні. Населення департаменту Сальто майже повністю складають вихідці із Західної Волині та Західного Полісся. Українці живуть також в районах Сан-Хосе і Пайсанду.

В приміщенні театру "Артигас" у Монтевідео (Colonia 870-900) 28 липня-1 серпня та 5-9 вересня 1923 р. пройшло 10 концертів Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця. Капела прибула до Монтевідео 28 липня і одразу ж дала перший концерт. З залу лунали вигуки "Найкращі в в світі!". Уругвайська преса пише після української прем'єри:

"Немає сумніву, що український хор поставив нас перед мистецтвом найбільш високим та найбільш оригінальним".

Концерти відвідував президент Уругваю Хосе Серрато, дипломатичні представники США, Франції, Мексики, Перу, Великобританії та ін. О. Кошиць писав:

"На обох останніх концертах був президент Уругваю. Успіх мали колосальний".

Окрім промоції суто національного мистецтва капелу цінують за мультикультурний підхід. Кошицеві обробки національних гімнів США та Мексики розкривають діалоговий характер української культурної місії. Виступи капели промовляли до душі інших народів. Це дозволило витримувати конкуренцію, адже паралельно з українськими концертами в іншому театрі Монтевідео йдуть прем'єри під орудою Ріхарда Штрауса. Водночас відбуваються в Монтевідео гастролі російського піаніста Олександра Боровського. У розмові з Кошицем він цікавиться: "Яка тут публіка?". "Чудова" – відповідає Кошиць. "Питаю – каже Боровський- бо я її на своєму концерті не бачив". Криза глядача і брак заробітку і у групи російських балалаєчників -"у вересні ми жертвували на їх виїзд пези – збір був у їдальні московки, де ми обідали" – пише О. Кошиць у своєму щоденнику. Українську капелу замалював угурвайський художник Radaelli. він же виконав шарж на Олександра Кошиця. Наразі будівлю театру розібрано, проте встановлено меморіальний знак.

Товариство “Просвіта” в Східній республіці Уругвай було утворено в Монтевідео в 1934 р., як неофіційна філія “Просвіти” у Буенос-Айрес (за законами Аргентини громадська організація не могла мати філій в інших країнах). Тут була приватна домівка. Було закуплено ділянку під будівництво. Голова "Просвіти" в Монтевідео Теофіл Літошенко в листопаді 1935 р. майже через рік після її засунування, стверджував, що штаб-квартира "Просвіти" в Буенос-Айресі діяла як "українське консульство" в південній півкулі.

Проте через сварку між членами товариства (частина членів не заплатили за домівку) товариство розпалося. Люди переїхали до Буенос-Айреса, зокрема подружжя Сенишиних.

Якась українська організація існувала в Сан-Хавьєр (San Javier).

Поза Монтовідео існує ще громада в – тут радянізовані українці. Вони не підтримують зв’язків з “Просвітою”.

У часи військової диктатури в Аргентині українські передачі велись через радіостанцію в Колонії-дель-Сакраменто (Rivadavia 383, Colonia del Sacramento, Uruguay), що було значно легше.

Організованого українського суспільно-культурного життя в Уругваї наразі немає. Активізувати його намагається Посольство України в Аргентині. Воно ж домоглося пожвавлення міжнародних стосунків, зокрема відміни віз між Україною та Уругваєм з 15.02.2019 р.

25 квітня 2012 р. в історичній будівлі Міністерства закордонних справ Уругваю було проведено церемонію презентації і погашення пам’ятної поштової марки «20-а річниця дипломатичних відносин: Уругвай – Україна».

Цього ж дня відбулося урочисте відкриття Почесного консульства України в Уругваї, в якому взяли участь Міністр закордонних справ України К. І. Грищенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Східній Республіці Уругвай за сумісництвом О. С. Тараненко, перший Почесний консул України в Уругваї Д. Гуадалупе Бренна, представники політичних і бізнесових кіл Уругваю, дипломатичного корпусу та української громади. Consulado Honorario de Ucrania en Montevideo, Uruguay (тут працюють уругвайці, задача консульства – торгівельні відносини), Costa Rica 1538, 11.500 Montevideo, Uruguay,

Компактним центром проживання в країні української діаспори є також північне місто .

У 2016 р. у місті на встановлено пам'ятник Фабіану Беллінґсгаузену – мореплавцю, досліднику Антарктиди тісно пов'язаному з українським Севастополем.

Джерела:

Ціпко С. Українці в Аргентині (1897-1950): творення громади / С. Ціпко; (переклад з англійської М. Гримич і С. Кухаренко) – К.: Дуліби, 2015. – 280 с.

Заставний Ф. Д. Географія України. У 2-х кн / Ред. M. П. Парцей. — Л. : Світ, 1994. — 472 с. — ISBN 5-7773-0043-8.

Макарчук С. А. Етнічна історія України. Навчальний посібник. — К. : Знання, 2008. — 471 с.

Спогади Голови "Просвіти" в Буенос-Айресі Ю.М. Данилишина, 2018 р.

Виставка з нагоди 100-річчя створення та початку світового турне Української республіканської капели, жовтень 2019 р.

Пересунько Тіна. Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України (збірник архівних документів). Київ. Видавництво «АртЕк», 2018. 200 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».