1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Потелич (Потилич).

Жовківський.

Церква Зіслання св. Духа. 1502.

Розташована в колишній міській дільниці «Під городищем» (Підгір’я) на високому березі річки. Дерев’яна тризрубна двоверха, збудована коштом гончарів на місці давнішої, теж дерев’яної, спаленої татарами церкви св. Бориса і Гліба. У XVII ст. встановлений новий двоярусний іконостас. У 1620 – 1640 pp. розписана, у 1683 р. маляр Іван Руткович намалював ікону «Деісус».

У 1718 р. (згідно з різьбленим написом на другому брусі знизу північної стіни ліхтаря: «АΨИІ року Михаилъ // Дуркалевичъ // презвитеръ // ст: дха рисовалъ // Казимир тесля») реставрована майстром Казимиром Домініковичем за о. Михайла Дуркалевича.Наступна реставрація, проведена тим же майстром, відбулася у 1736 і 1753 рр. Тоді замінено підвалини, змінено перекриття над вівтарем, відремонтовано піддашшя, а також західні і південні двері. Наступне відновлення відбулося у 1831 р. При ремонтах 1909 і 1923 pp. всі ґонтові дахи і обшиття стін замінили бляхою. У 1970 – 1972 pp. відреставрована (архіт. Богдан Кіндзельський, Іван Могитич). В цей же час реставрований стінопис (худ. П. Войтко, Н. Сліпченко, Р. Юсим). Поряд розташована дерев’яна квадратова в плані двоярусна стовпова дзвіниця, збудована у 1502 p., ремонтована Казимиром Домініковичем у 1736 та реставрована у 1970 р.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Миляева Л. Росписи Потелича: Памятник украинской монументальной живописи XVII ст. – Москва, 1971.