1998 р. Жовківщина

с. Потелич.

Церква Зіслання св. Духа.

Розташована в колишній міській дільниці “Під городищем” (Підгір’я) на високому березі річки. Дерев’яна будівля, збудована у 1502 р. коштом гончарів на місці давнішої, теж дерев’яної, спаленої татарами церкви св. Бориса і Гліба. У XVII ст. встановлений новий двоярусний іконостас. У 1620-1640 pp. розписана, у 1683 р. маляр Іван Руткович намалював ікону “Деісус”. У 1718 р. (згідно з різьбленим написом на другому брусі знизу північної стіни ліхтаря: “АΨИІ РОКУ: МИХАИЛЪ // ДУРКАЛЕВІЧЪ // ПРЄЗВІТЕРЪ // Ст: ДХА РИСОВАЛЪ // КАЗІМІРЪ:ТЄСЛА”) реставрована майстром Казимиром Домініковичем за о. Михайла Дуркалевича. Наступна реставрація, проведена тим же майстром, відбулася у 1736 і 1753 pp. Тоді замінено підвалини, змінено перекриття над вівтарем, відремонтовано піддашшя, а також західні і південні двері. Наступне відновлення відбулося у 1831 р. При ремонтах 1909 і 1923 pp. всі ґонтові дахи і обшиття стін замінили бляхою. У 1970-1972 pp. відреставрована за проектом архітектів Богдана Кіндзельського та Івана Могитича. В цей же час відреставрований унікальний стінопис XVII ст. реставраторами П. Войтко, Н. Сліпченко, Р. Юсим.

Тризрубна двоверха будівля. Складається з квадратової ширшої нави, до якої зі сходу прилягає гранчастий вужчий зруб вівтаря з двома невеличкими прямокутними ризницями (до ширини нави) по боках, а з заходу – прямокутний вужчий бабинець, витягнений по поперечній осі. Наву вінчає чатирибічний наметовий верх з одним заломом, завершений ліхтарем з маківкою. Заломи нави укріплені застрілами, подібно як і в церкві у Волі Висоцькій. Над вівтарем – восьмерик, увінчаний бароковою банею з ліхтарем і маківкою, а над бабинцем – двосхилий причілковий дах з острішком. Ковані хрести на маківках укріплені в череп’яних підхрестових яблуках. Церкву оперізує широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів і приставлені кронштейни.

Поряд розташована дерев’яна квадратова в плані двоярусна стовпова дзвіниця, збудована у 1502 p., ремонтована Казимиром Домініковичем у 1736 та реставрована у 1970 р.