вул. Колсінгел – місце загибелі Євгена Коновальця

Місце загибелі Євгена Коновальця.

Поспішно заплативши за пиво та залишивши ресторан, Судоплатов звернув на бічну вуличку, обабіч якої було розташовано численні магазини. У першому-ліпшому з них, де продавався чоловічий одяг, він придбав світлий плащ і капелюх. Незабаром, приблизно о 12:15, з «Атланти», розплатившись, вийшов і Коновалець. Звернувши на вулицю Колсінгел, він, мабуть, попрямував до свого готелю та незабаром зупинився навпроти кінотеатру «Люм'єр». У цей момент кілька перехожих побачили великий клуб диму, який стрімко піднявся на висоту кількох метрів над тротуаром, а через мить почули короткий гучний звук, що нагадував розрив важкого артилерійського снаряда в повітрі.

Сам Судоплатов, який у той момент виходив з магазину, охарактеризував його як «звук, що нагадував хлопок шини, яка лопнула». У подробицях описав те, що відбувалося, свідок загибелі Коновальця, мешканець Роттердама Г. де Йонг:

"Направо і наліво бачу ноги та руки, що летять. Кривава маса, його тулуб з великим розмахом летить на тротуар і падає метрів за двадцять на вулицю. Я відчуваю шок від важкої вибухової хвилі повітря, але стримуюсь на ногах. Пан, який йде переді мною, падає, а його одяг горить (…) Тривало все це кілька секунд. Відразу після вибуху лунає дикий гуркіт розбитого скла. З усіх боків летить на вулицю скло. Я тікаю на дорогу, щоб ухилитися від осколків скла, що летять…"

Після вибуху перехожих охопила паніка. «Я бачу: натовп людей біжить бруківкою — у тому напрямку, де я розлучився з полковником», — розповідав Судоплатов, який зрозумів, що вибуховий пристрій спрацював, але все ще не знав, загинув Коновалець чи залишився живий. «Публіка стояла, як укопана. Потім піднялася, з боку кінотеатру, страшна паніка, перехожі хаотично тікали в різних напрямках», — писав кореспондент видання «Нуве Ротердамс Курант». Через секунди, коли паніка вляглася, люди кинулися на допомогу до потерпілого перехожого, одяг якого загорівся внаслідок вибуху, та віднесли його до найближчого кафе.

Незабаром на місце вибуху прибули поліцейські, пожежники та карета швидкої допомоги міської медичної служби. Двох поранених перехожих і рештки вбитого відвезли до найближчого шпиталю. Пожежу згасили. Поліція відгородила від публіки тротуар у радіусі декількох метрів від місця вибуху. Також було перекрито дорогу в західній частині вулиці Колсінгел. Залишки вибухового пристрою та особисті речі загиблого було зібрано як речові докази. Серед останніх поліцейські виявили просочену кров’ю візитну картку готелю «Централь», де зупинився Коновалець, та його фальшивий чехословацький паспорт на ім’я Йозефа Новака, директора торгової фірми.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».