Музей народного будівництва

Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku

Utworzono je jako park etnograficzny w 1958 roku. Na 38 ha terenu znajduje się ponad sto obiektów dużej i małej architektury ludowej. Eksponatów wciąż przybywa. Do ciekawszych należą: cerkiew bojkowska z Grąziowej (z 1731 r.), kościół z Bączala Dolnego na Pogórzu (1667 r.), kościółek-cerkiewka z Rosolina (1750 r.) wraz z dzwonnicą słupową i kostnicą (z XVIII w.). W magazynach muzeum znajduje się ponad 20 tys. eksponatów ruchomych. Zebrano bogatą kolekcję ikon, przedmiotów żydowskiej kultury materialnej i sakralnej, zegarów ludowych i mieszczańskich, naczyń miedzianych oraz fajansów. Ekspozycję zwiedza w ciągu roku około 80 tys. osób. Zabudowa parku podzielona jest na pięć głównych sektorów, odpowiadających dawnym grupom etnograficznym: Bojkom, Łemkom, Dolinianom, Pogórzanom Wschodnim i Pogórzanom Zachodnim. W skansenie działa karczma, koszone są łąki, uprawiane ziemniaki, hodowane ryby oraz zakładane piękne ogródki pełne kwiatów i ziół.W 1995 roku Skansen został dotknięty przez poważny pożar, który strawił wiele bezcennych budynków. Wciąż trwa rekonstrukcja tego wyjątkowego miejsca na kulturalnej mapie Podkarpacia.

Джерело: [2006 р.]