2008 р. Замку Замойського у Шаргороді шукають покупця

Олена Павлова

Дата: 04.04.2008

Міська влада переконана, що пошук інвестора – єдина можливість зберегти історичну пам’ятку. “Будівля знаходиться в жахливому стані”, – запевняє міський голова Шаргорода Тимофій Жмурко. “Грошей в бюджеті на реконструкцію у нас немає. Єдиний спосіб врятувати будівлю – знайти інвестора. Ми розглядатимемо питання як оренди так і продажу комплексу, хоча зараз йде мова лише про сторожову вежу, адже приміщення власне замку попередня влада дозволила частково приватизувати.

Дві квартири, що розташовані в основній частині замку, були приватизовані. Сьогодні міська влада веде перемовини з представником власників, які жодного дня не проживали у приміщенні. Єдина пропозиція щодо оренди або ж навіть викупу поки що частини замку надійшла від структури, яка вже неодноразово організовувала у Шаргороді фестивалі сучасного мистецтва – “АРТ-Шаргород”.

Влада очікує інших пропозиції та шукає нащадків засновника фортеці у Польщі. У секторі охорони культурної спадщини управління культури і туризму облдержадміністрації повідомляють, що викуп фортеці неможливий: “Зараз неможливий викуп даного приміщення, оскільки триває мораторій на викуп пам’яток архітектури усіх рівнів до завершення переліку їх по Україні в цілому”, – пояснює завідуючий сектором Михайло Потупчик.

“Можлива передача об’єкта в оренду із укладанням “охоронного договору”, який підписується з нашим управлінням”.