2011 р. Скіфський “парк історії”

Микола Семена

Дата: 31.03.2011

Рада міністрів Криму у вівторок на цьому тижні схвалила проект історико-археологічного заповідника «Неаполь Скіфський». Його створення, як вважає голова Республіканського комітету Криму з охорони культурної спадщини Сергій Тур, поліпшить використання археологічної культурної спадщини півострова, активізує розвиток туризму.

Уже тривалий час триває пошук об’єкту, який міг би стати візитною карткою Сімферополя. Таким об’єктом тепер може бути «Неаполь Скіфський» (із грецької – Нове Місто), одна зі скіфських царських фортець у Криму, столиця пізньоскіфської держави III століття до н.е. – III століття н. е.).

Як розповів «Дню» Сергій Тур, проект археологічного заповідника «Неаполь Скіфський. Повернення з небуття» передбачає створення на базі скіфських будов, що збереглися, «парку історії». «Парк історії – це система діючих об’єктів з макетами бійниць і підйомних механізмів. Час академічного показу старожитностей минув. Зараз Європа не боїться експериментувати. Пам’ятник потрібно наповнити живою історією. Ніхто не заважає використовувати макети стінобитних машин і підйомних механізмів», – говорить Сергій Тур.

На жаль, цей об’єкт має не дуже щасливу історію. Хоча дослідження на ньому проводилися багато разів, але практично всі розкопані ділянки городища для збереження були знов засипані землею через відсутність коштів на необхідний догляд за руїнами. У 1989 – 1993 роках було зроблено спробу музеєфікації Неаполя Скіфського. На жаль, через різні причини цей проект так і не було здійснено…

– Неаполь Скіфський як археологічний об’єкт цікавий тим, що на його території збереглися залишки мавзолею царя Аргота, де в 1999 році було знайдено розбитий восьмирядковий напис, який сьогодні є єдиним у північному Причорномор’ї підписаним надгробком особи царського рангу стародавньої Скіфії, – розповів старший науковий співробітник Кримської філії інституту археології Юрій Зайцев.

– Напис грецькою мовою у віршованій формі говорить про те, що це гробниця славетного Аргота, могутнього повелителя Скіфії, багатої на кінські пасовища. Отже, ми можемо назвати першого «сімферопольця», який був царем Неаполя. Він помер у II столітті до нашої ери…

Уже розроблено проектну документацію щодо встановлення території і охоронних зон пам’ятника. Сімферопольська міськрада дала згоду на виділення 30,5 га землі разом з охоронною зоною. Під сам об’єкт виділено 14,5 га. Цього року з республіканського бюджету на створення заповідника виділено понад 3 млн. гривень, у тому числі близько 500 тисяч на проектну документацію.

Крім того, 2,6 млн. гривень було виділено на реставрацію Будинку академіка Палласа, де буде розміщено адміністративний корпус заповідника «Неаполь Скіфський». Ще 310 тисяч – на проведення археологічних робіт на території заповідника. Відновлення і реконструкція Неаполя Скіфського дозволить по-новому презентувати туристам не лише імідж Сімферополя, але і всю його історію.

Джерело: “День”