Громадський будинок

Під час досліджень Неаполя Скіфського було виявлено пам’ятки монументального живопису, що становлять особливий інтерес. Серед них – декоративні малюнки на стінах громадських будинків та поховальних споруд частково орнаментального, частково сюжетного характеру. Такими є поліхромні фрески, датовані кінцем І або початком II століття н. е., відкриті в 1955 – 1958 роках у громадському будинку [И.В.Яценко. Декоративная роспись общественного здания в Неаполе Скифском.- «Советская археология», 1960, № 4, стор. 91]. Малюнок, що його нанесено на вапнякову штукатурку, складався з трьох горизонтальних поясів. На нижньому (цокольному) поясі намальовано вузькі й широкі прямокутники, що чергуються між собою; вони імітують яскравий смугастий мармур. Проміжок між цокольним та середнім поясом місцями було побілено, а місцями заповнено прямокутниками іншого тону, розташованими за тією самою схемою, що й у нижньому ярусі. Середній, головний пояс (заввишки близько 1,4 м) розчленовано канелюрованими півколонками на поля – інтерколумнії. Ці поля облямовано прямокутними кольоровими рамками різної ширини. Одні прямокутники розмальовані під мармур, в інші вписано ромби, всередині яких зображено декоративні рослини. В розписі застосовано червоний, жовтий, коричневий, чорний, білий, зелений, сірий та інші кольори. Верхній пояс мав два карнизи: один розмальований червоною та білою фарбами, другий – над ним – рельєфний, ліпний. Виходячи з того, що в усьому цьому розписі не помітно будь-яких скіфських рис, можна гадати, що його виконав художник-грек.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 46 – 47.