2009 р. Іконостас Богданової церкви обійшовся в три мільйони

Любов Карнарук

Дата: 29.05.2009

Освятили новий іконостас Іллінської церкви в селі Суботів на Чигиринщині. Він обійшовся в 3 млн грн. Кошти виділили за державною програмою ”Золота підкова Черкащини”.

– Площа іконостасу близько 50 квадратних метрів, – каже начальник служби охорони культурної спадщини облдержадміністрації 53-річний Микола Суховий.

– Дерево оздоблене глибоким різьбленням. Зважаючи на глибину, сама різьба має близько 200 квадратних метрів. Площа позолоти становить 70 квадратних метрів. Іконостас має близько 50 великих і малих ікон. Над ним працювали майстри з міста Самбір Львівської області.

Колись у церкві був похований гетьман Богдан Хмельницький. Склеп знищили у ХVІІ ст. Цього року на місці поховання встановили новий надгробок. Також завершили ремонт дзвіниці.

Ідею відновлення храму підтримали правоохоронці. Усі обласні управління міліції перерахували гроші на реставрацію та відтворення іконостасу, посприяли у доставці граніту.

Освятив іконостас Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Активних учасників відбудови він нагородив почесними церковними відзнаками. Заступника губернатора Володимира Бєлого та начальника служби охорони спадщини Миколу Сухового – орденами Миколи Чудотворця. Голову Чигиринської райдержадміністрації Петра Литвина та майстра з Самбора Ярослава Шейка – орденами князя Володимира Великого ІІІ ступеня.

Філарет освячував на Черкащині церкви в місті Тальне, селах Водяники, Млієві.

Джерело: “Газета.ua”