Монумент «Слава героям Сумщини»

Віра Павленко, Ірина Павленко

Монумент «Слава героям Сумщини», 1967 (іст., мист). Привокзальна площа. Автори – ск. Б.Никончук, арх. А.Дейнека, С.Тутученко. Розміри: вис. скульптурної композиції – 6,0 м; вис. постаменту – 0,8 м; довж. – 18 м; шир. – 0,9 м.

Монумент створений для увічнення бойових і трудових подвигів трудящих Сумської області в роки Другої світової війни.

З перших днів війни сумчани виявили непохитну волю у боротьбі з німецько-нацистськими загарбниками. На той час у лавах Червоної Армії перебувало 207 тис. вихідців із Сумської області. Тільки з м. Суми з 22 червня по 10 жовтня було мобілізовано 5 830 чоловік. Із них 328 – пішли на фронт добровільно. Сумчани зробили вагомий внесок у велику справу розгрому нацизму. На всіх фронтах громили ворога 577 655 уродженців та мешканців області. Понад 350 тис. з них перебували в регулярній армії. 154 462 загинули, 120 тис. нагороджені за ратні і трудові подвиги орденами і медалями. Майже 200 уродженців і мешканців Сумщини удостоєні звання Героя Радянського Союзу, із низ 44 – посмертно. Льотчик І.Кожедуб удостоєний цього звання тричі, маршал бронетанкових військ П. Рибалко, льотчик С. Супрун і командир партизанського з’єднання С.Ковпак – двічі. 33 наших земляка стали повними кавалерами ордена Слави.

Скульптурна група складається з чотирьох постатей, поданих на повний зріст: старого, який в правій руці тримає кулемет; хлопчика, який стоїть біля старого з обличчям, повернутим в профіль; молодого чоловіка з широко поставленими ногами, руки якого – на протитанковій гвинтівці, що висить на шиї, та дівчини з автоматом. Усі чотири постаті пластично об’єднанні в єдину скульптурну групу. Виповнені в динамічних формах образи народних месників та партизанів відображають їхню внутрішню рішучість. У вирішенні форм переважають гострі ламані лінії, завдяки яким образам надано більшої експресії та динаміки ритму.

Скульптурна композиція встановлена на невисокому постаменті. Горизонтальне членування підкреслюється вертикальним пілоном. У нижній частині пілону під кутом прикріплена чорна мармурова плита з написом. Праворуч на плиті викарбовано орден Леніна та слова Указу Президії Верховної Ради СРСР про нагородження Сумщини.

Завдяки оригінальному пластичному рішенню самої ідеї – непорушної єдності поколінь в боротьбі з нацизмом, монумент має виняткову художню цінність.

[Корогод Б. Л. Сумська область у роки Великої Вітчизняної війни / Б. Л. Корогод, Г. І. Корогод, М. І. Логвиненко. – Суми. – 2003. – С. 172; Богуславский Г. А. Вечным сынам Отчизны / Г. А. Богуславский. – М., 1975. – С. 389; Історія міст і сіл УРСР. Сумська область. – К., 1973. – С. 63 – 70; Радянська енциклопедія історії України. – К., 1970. – Т. 2. – С. 404 – 405; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К., 1987. – С. 456; Стеценко В. Обеліск героям Сумщини / В. Стеценко // Ленінська правда. – 1967. – 7 лист.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 131 – 132.