Житловий будинок (№ 2)

Віктор Мойсеєнко

Житловий будинок, 1953 – 55 рр. (архіт). Просп. Т.Шевченка, 2.

Один із двох перших багатоквартирних будинків на новій міській магістралі – проспекті Т.Шевченка, прокладеній у 1953 – 61 від залізничної станції і найважливіших промислових підприємств до центру міста. Будувався для робітників та службовців Сумського насосного заводу за проектом Сумської філії Укрміськбудпроекту. Зберігся у первісному вигляді.

Будинок розташований у північній частині міста, на рівній наріжній ділянці на перетині проспекту Т.Шевченка і вул. Леваневського. Найближче оточення – багатоквартирні житлові будинки того ж періоду будівництва, загальноосвітня школа № 18 та сквер. Як і однотипний сусідній (№» 1), цей будинок відіграє роль значного композиційного акценту на початку проспекту. Загальна композиція його асиметрична, наріжна частина становить собою п’ятиповерхову вежу, до якої прилягають два чотириповерхових рамена. У кожній з квартир передбачені вітальня, дві або три кімнати, кухня, ванна кімната, туалет. Майже всі квартири з балконами.

У зовнішньому вигляді будинку повторюються композиція і деталі сусіднього (№ 1), але у дзеркальному відображенні до нього. Підмурки будинку із монолітного залізобетону, стіни цегляні, тиньковані усередині та зовнішньо, перегородки цегляні та дерев’яні, міжповерхові перекриття залізобетонні, підлога дощата, у санвузлах – цементна, крокви даху дерев’яні, покрівля шиферна.

Будинок має цінність в історико-містобудівному відношенні як одна з перших новобудов прокладеної після Другої світової війни нової міської магістралі. Крім того, він має значні типологічні та архітектурно-художні позитивні якості.

На момент обстеження на першому поверсі розташовані продовольчі магазини та кафе, інші використовуються за прямим призначенням.

[Мойсеєнко В. П. Суми. Історико-архітектурний нарис / В. П. Мойсеєнко, Н. П. Новаківська. – К., 1966. – С. 41-42.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 119 – 120.