1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 584:800 піксел

Церква Різдва в Тернополі. 1602 – 1608 рр. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 299.

Подорож по останніх місцях Поділля краще продовжити з Тернополя (тепер обласного центру) на березі ріки Серет, заснованого в 1540 р., коли тут збудували замок феодали Тарновські. В 1550 р. міщани Тернополя дістали самоврядування, а також право влаштовувати ярмарки і мати склади на товари для закордонних купців. Сюди з’їжджались купці з усієї Європи і Сходу. Замок у XVII ст. був перебудований у новій манері – подібно до великого палацу у вигляді каре з невеликим двором всередині. Білокам’яна різьба стриманих строгих форм добре в’яжеться з великими площинами стін. Недалеко звідси стоїть стародавня Воздвиженська церква – тридільний храм без бань. Друга церква – Різдва – була споруджена при Кам’янець-Подільській брамі. Зберігся фундаційний напис, з якого довідуємося, що церкву почали мурувати 15 червня 1602 р. і закінчили 4 серпня 1608 року. В старій хроніці про це записано так: «Самі міщани і селяни з протоієреєм Юрієм Гавриловичем без помочі багатіїв трудилися при будові того ковчега, що спас руську віру і народність». Будівництво провадив відомий муляр Леонтій.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 297.