2007 р. Безцінні документи будівельники викинули у сміття

Олеся Пастернак

Дата: 03.09.2007

Кілька тисяч документів українською, латинською та польською мовами, частини яких створені митрополитами УГКЦ Михайлом Левицьким, Сильвестром Сембратовичем та Андреєм Шептицьким, знайшли будівельники, ремонтуючи горище церковної канцелярії храму Різдва Христового у Тернополі.

Про це повідомляє Володимир Мороз із релігійно-інформаційної служби України.

Серед паперів є завірені давніми митрополичими та парафіяльними печатками, з автографами митрополита Андрея Шептицького (можна навіть прослідкувати еволюцію його особистого підпису протягом десятків років). “Опрацювання парафіяльного архіву може відкрити досі невідомі сторінки і деталі з історії церкви і життя Тернополя”, – вважає директор Тернопільського обласного державного архіву Богдан Хаварівський.

Унікальні послання, грамоти, метрикальні книги, передшлюбні протоколи та інші церковні папери могли бути втраченими. Будівельники, не знаючи про їх важливість, скинули раритетні папери на купу будівельного сміття. Архів врятував предстоятель УАПЦ владика Мефодій (Кудряков) який, на щастя, звернув на них увагу. Він передав знахідку на зберігання до обласного архіву. Про відкриття одразу ж повідомили в Держкомархів у Києві.

“Документи були в пилюці. Наші працівники їх трохи почистили, але для наукового опрацювання вони ще непридатні. Приблизно 8-10 відсотків паперів сильно понищені. Вважаю промислом Божим відкриття такого досі не відомого пласту. Коли дізнався, що по таких унікальних паперах могли ходити ногами, і вони могли пропасти, то отримав серцевий напад”, – веде далі пан Богдан.

Знайдені папери він називає другою за розмірами знахідкою після Озерянського архіву УПА. Архівісти чекають на спеціальні аналізи санепідемстанції, котрі мають засвідчити нешкідливість документів для здоров’я, адже вони пролежали на горищі десятиліттями. Найдавніші з переглянутих паперів парафіяльного архіву датовані 1719 роком, але Богдан Хаварівський не виключає, що вони можуть бути не найстаршими.

“Близько 10 відсотків документів писані латиною, і вони можуть належати до ранішого часу. З цим питанням плануємо звернутися до нашої греко-католицької семінарії”, – каже директор архіву.

“Науково-технічні та реставраційні роботи триватимуть півроку, і тільки після цього документи стануть доступними для науковців. Обласний архів не має достатньо коштів, аби швидко опрацювати знайдене.

Установа шукає спонсорів і сподівається знайти їх і серед підприємців, родичі котрих згадані в раритетах.

Довідка «ВЗ»

Церква Різдва Христового, в якій знайшли архів, розташована в центрі Тернополя і є одним з найдавніших храмів міста: її збудували у 1602-1608 роках на місці давнішої дерев’яної.

Джерело: “Високий Замок”