Ювелірні вироби

Ювелірні вироби

Розмір зображення: 635:800 піксел

Ужиткове мистецтво салтівських племен відоме нам головним чином з ювелірних виробів. Прекрасна серія їх походить, зокрема, з Салтівського могильника поблизу Харкова. Загальною рисою властивого цим виробам стилю (порівняно із стилем гунно-готської епохи) є схематизація і спрощення форм. Тут уже не помітно прагнення до строкатості й помпезності, вироби мають скромніший і витриманіший характер. Властивий салтівській культурі набір ювелірних виробів складається з кількох порівняно простих, часто повторюваних моделей. Це круглі люстерка, прикрашені геометричним рельєфним орнаментом, прості фібули й пряжки, дуже скромно оформлені бубонці, бляшки з спрощеним рослинним орнаментом тощо.

З Салтова походять також дві цікаві бляшки з поясним зображенням людини [А. М. Покровский. Верхне-Салтовский могильник.- «Труды XII археологического съезда», т. І, М., 1905, стор. 473.]. Верхню частину предмета займає обличчя з добре переданими рельєфними деталями: трохи розкосими очима, носом і, особливо, підкресленим ротом з вищиреними зубами; в нижній частині бляшок показано схрещені на грудях (як на скіфських стелах) руки – надто маленькі, коли порівняти їх з обличчям (с. 87 – 88).

Ювелірні вироби салтівської культури з Харківщини. VIII – X ст. Державний Ермітаж (Ленінград).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 87.