2011 р. У Волочиську буде музей Другої світової війни

Музей під відкритим небом, який створюють біля колишньої оборонної фортифікаційної споруди – військового доту, вирішило подарувати місту керівництво Волочиського машинобудівного заводу ВАТ “Мотор Січ”.

Лінію дотів (долговременных огневых точек) на тодішньому кордоні, який тягнувся вздовж річки Збруч, почали створювати у середині тридцятих років минулого століття. Радянський Союз готувався до війни, і потрібно було укріплювати кордони лінією оборони, яка мала відбити перший напад противника й протриматися, доки прибуде підмога. Але у 1939 році кордон посунувся на захід, а лінія дотів залишилася.

Після війни вийшов наказ засипати доти сміттям та землею. Лише невеликі горбочки нагадували про колишню лінію військової оборони. І потроху люди почали забувати про стратегічні плани довоєнного Союзу.

“Зараз не лише діти, а й 20-25-річна молодь мало знає про Другу світову війну, – каже заступник директора підприємства Іван Рибачук. – Наш генеральний директор В’ячеслав Богуслаєв особливо шанує пам’ять предків, тих, хто виборював нам мирне небо. А оскільки він цікавиться історією і тривалий час жив у Волочиську, то знає про наявність сьогодні нікому не потрібних військових споруджень. Він і виніс ідею відродити один із дотів і створити музей Другої світової війни – щоб діти і молодь не забували про подвиг минулих поколінь”.

Роботи зі створення музею розпочали з … розкопок. Дот справді довелося відкопувати, адже він був повністю засипаний. Землю і сміття звідти виносили вручну протягом трьох місяців. До роботи залучили МНС-ників, бо серед сміття і землі траплялися вибухові предмети. Й сьогодні будівля вже повністю очищена. Вона має два поверхи. Всередині мав бути запас їжі, місце для відпочинку, стояла дизельна електростанція. Розрахований він на два кулемети.

“Я був у подібному музеї-доті Київського укріпрайону, – розповідає заступник директора заводу з будівництва і соціального розвитку, заслужений будівельник України Микола Басистюк. – Цікавився, як там все влаштовано всередині. Але той музей досить простий – тільки дот і різні схеми. У нас же будуть ДВТ, бліндаж, окопи, кулемети, танки, бронетранспортери, що дасть відвідувачам можливість усвідомити масштаб подій тих років, мужність і самопожертву воїнів. Військову техніку замовляємо в Міністерстві оборони”.

Усі витрати зі створення музею взяло на себе акціонерне товариство “Мотор Січ”. Взагалі керівництво підприємства багато уваги приділяє соціальній сфері, вихованню молоді. Лише у Волочиську створили санаторій, молодіжний літній спортивно-оздоровчий табір. На заводі відкрили музей історії підприємства, а у Запоріжжі – музей авіації. Новий музей у Волочиську планують відкрити до Дня Перемоги наступного року.

Олена Щегельська