[1990 р.] Паспортна інформація

Комплекс будівель Харківського університету

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, №№ 12, 14, 16, 23, 27.

Загальний опис:

Центральне приміщення комплексу і два симетрично розташованих корпуси (фізичний і хімічний) сполучені з головним корпусом воротами, виконаними у вигляді тріумфальних арок. Вони розташовані на одній стороні вулиці – №№ 14, 12, 16, будинки бібліотеки (№ 23) і аудиторного корпусу – на протилежній стороні вулиці, що за часів заснування університету одержала назву Університетської.

До комплексу колишніх будівель Харківського університету входять: будинок губернатора, збудований у 1777 р. за проектом архітектора М. Тихменьова, у якому в 1805 р. був відкритий Харківський університет; вчилися видатні вчені: математик М.В. Остроградський, біолог І.І. Мечников, історик М.І. Костомаров, філолог О.О. Потебня, поет-байкар П.П. Гулак-Артемовський, драматург М.П. Старицький, композитор М.В. Лисенко, художник Г.І. Семирадський та ін.; хімічний корпус, де працювали академік М.М. Бекетов та ін.; фізичний корпус, де працювали академіки АН СРСР А.О. Слуцкін, АН УРСР К.Д. Синельников, А.К. Вальтер та ін.; аудиторний корпус (або юридичний) та бібліотека. Останні два будинки були споруджені на початку 20 ст. за проектом архітектора В.В. Величка.

У 1958 р. університет було переведено до нового будинку на площі Дзержинського. З 1963 р. в комплексі колишніх будівель Харківського університету розмістився Український заочний політехнічний інститут, реорганізований у 1989 р. в інженерно-педагогічний інститут ім. І.З. Соколова.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І. Опыт истории Харьковского университета.- Т. І.- Харків, 1893-1898; Т. ІІ.- Харків, 1904.

Багалей Д.І., Сумцов М.Ф., Бузескул В.П. Краткий очерк истории Харьковского университета за первые сто лет его существования (1805-1905).- Харків, 1906.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розташування будівель Харківського університету.