Бібліотека Харківського університету

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, № 23.

Загальний опис:

Цегляне двоповерхове приміщення бібліотеки будувалося за пректом архітектора В.В. Величка в два етапи: в 1901 р. – основна, права частина з читальним залом і абонементом, в 1903 р. – ліва, з новим книгосховищем.

Композиційне рішення – фронтальне. Ліва частина добудована до закругленої частини приміщення історичного архіву, права – до університетського корпусу. Всі приміщення виконані в одному стилі.

Всі частини приміщення бібліотеки мають в плані прямокутну конфігурацію. В центральній розміщені: на першому поверсі – абонент і допоміжні приміщення, на другому поверсі – читальний зал і декілька учбово-допоміжних приміщень. По обидві боки від центральної частини розміщуються книгосховища – справа – старе, зліва – нове. Старе книгосховище в 1903 р. було переустатковане, забезпечене металевими сходами і зв’язане з бібліотекою входом. Нове книгосховище – п’ятиярусне, з металевими шкафами і сходами.

Фундаментальная бібліотека Харківського університету була заснована за ініціативою В.Н. Каразіна одночасно з відкриттям університету в 1805 р. Він же першим подарував бібліотеці 3219 екземплярів цінних книг. Спеціальне приміщення для бібліотеки було збудоване в 1901-1903 р. Тут знаходилися також деякі науково-допоміжні заклади історико-філологічного факультету: кабінети з довідковою літературою для студентів, етнографічний музей. Довгий час тут знаходився історичний архів, створений в 1881 р. за ініціативою історико-філологічного товариства, очолюваного О.А. Потебнею. Початок архіву було покладено перевезенням з Чернігова архіву Малоросійської колегії. Велике доповнення документів по історії Слобідської України архів одержав при Д.І. Багалії, котрий довгий час заівдував архівом.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142 – по всій площі пам’ятки, а також на території, розташованій навколо нього.

Охоронна документація: Охоронне зобов’язання № 2396/5 Від 25 травня 1991 р.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І. Опыт истории Харьковского университета.- Т. І.- Харків 1893-1898; Т. І.- Харків, 1904.- С. 418, 420.

Багалей Д.І., Сумцов М.Ф., Бузескул В.П. Краткий очерк истории Харьковского университета за первые сто лет его существования (1805-1905).- Харків, 1906.- С. 296, 297, 322.

Харьковский государственный университет им. А.М. Горького за 150 лет.- Харків, 1955.- С. 21, 130.

Ілюстративні матеріали: