Юридичний корпус

Юридичний корпус

Юридичний корпус Харківського університету

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, № 27.

Загальний опис:

Будинок споруджений у стилі модерн. 4-поверховий, цегляний, з монолітним залізобетонним перекриттям між двома аудиторіями, прямокутний в плані корпус. Майже третину його об’єму займають вестибюль і сходи. Іншу частину приміщення займають на першому поверсі допоміжні приміщення і дві, розташовані одна над одною, аудиторії, верхня з яких – амфітеатрова.

Головний фасад примщення симетричний. Вхід підкреслений пілястрами стилізованого іонічного ордеру, з фонтаном. Основний елемент фасаду – вікно з еліптичним завершенням, розділене вертикальними імпостами, освітлююче сходи.

Згідно з уставом 1835 р. у Харківському університеті існувало три факультети: філософський, юридичний і медичний. На початок 20 ст. діяльність університету обумовлювалась уставом 1884 р. На юридичному факультеті було 12 кафедр – римського права, цивільного права і цивільного судоустрою, торгового права і торгового судоустрою, кримінального права і кримінального судоустрою, історії російського права, державного права, міжнародного права, фінансового права, церковного права, політекономії і статистики, енциклопедії права і історії філософії права.

У системі викладання належне місце займали практичні заняття. На юридичному факультеті практичні заняття полягали в читанні і аналізі законів, пам’ятників різних класичних авторів, у написанні рефератів на теми, що були запрпоновані викладачами та вбрані самими студентами.

У 1908-1909 навчальному році по окремим предметам були введені семінари. На юридичному факультеті працювали чотири семінари: статистико-економічний, цивілістичний, криміналістичний і семінар державних наук.

У 1909 р. для юридичного факультету був збудований окремий будинок за проектом архітектора В.В. Величка.

Після жовтневої революції Наркомпросом УРСР почалася перебудова університетської освіти. У травні 1920 р. юридичний факультет Харківського університету був ліквідований.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І. Опыт истории Харьковского университета.- Т. І.- Харків 1893-1898; Т. ІІ.- Харків, 1904.

Физико-математический факультет Харьковского университета за первые сто лет существования (1805-1905).- Харків, 1908.- С. 268.

Харьковский государственный университет им. А.М. Горького за 150 лет.- Харків, 1955.- С. 88-89, 142-143.

Фото будинку. Загальний вигляд.