Житловий будинок (№ 64/18)

Анатолій Казабаш

Житловий будинок, 1939 (архіт.). Вул. 8-го Березня, 64/18.

У кінці 1930-х років Державний моторобудівний завод № 29 ім. Баранова (сучасне ВАТ «Мотор-Січ») здійснював забудову на майдані Шевченка і в районі Чарівного хутора (для продовження вулиці 8-го Березня зводились триповерхові житлові будинки, сама вулиця була заасфальтована). На розі вулиць 8-го Березня та МОПРа (сучасна Іванова) було зведено п’ятиповерховий будинок на 112 квартир. Під час Великої Вітчизняної війни Радянського Союзу цей будинок, як і багато інших, зазнав значних пошкоджень. Відновлення житлового фонду у прилеглому районі здійснював моторобудівний завод.

Характерною ознакою будинку став оригінальний архітектурний прийом – кутова башта.

Ризаліти розташовані з обох боків будівлі, підкреслюючи основну її частину. На ризаліті що розташований з правого боку будинку виступає башта, яка в своєму стилі є оригінальною та незвичайною. Шестикутна в плані, на кутах якої зображені колони з фігурними елементами в верхній їх частині.

Більшою своєю частиною виступає за територію будинку. Декорована чотирма карнизами, розташованими рівномірно по всій висоті башти. Там, де башта виступає з будинку вгору, нижня частина закрита, з маленькими віконцями. На рівень вище, симетрично кутам башти розташовані вікна. На обох еркерах на рівнях третього, четвертого та п’ятого поверхів розташовані балкони.

В центральній частині будинку вбудовані лоджії, виконані в арочному стилі. Арка об’єднує лоджії третього та четвертого поверхів. Між дугами арки для надання більшої краси та пишності будинку розташовані круглі декоровані елементи.

На фасаді будинку виконано два карнизи. Один завершує архітектурне рішення даху будинку, декорований кронштейнами. Другий відокремлює нижні два поверхи від трьох верхніх, та підкреслює основні форми будівлі.

Низ будинку до рівня першого карниза рустовано прямокутними плитками, розташованими в шаховому порядку, що надає масивність будинку.

На сьогодні перший поверх будинку зі сторони вул. 8-го Березня займають заклади комерційної діяльності та відділення РАГС Шевченківського району. Всі інші поверхи використовуються під житло.

Зі сторони вул. Іванова на будинку розміщено меморіальну дошку Герою Радянського Союзу льотчику Іванову П.М. (1913 – 1943), який загинув у повітряному бою під час звільнення м. Запоріжжя від німецьких військ у 1943 і на честь якого названо вулицю.

[Шиханов Р. Шевченківський район міста Запоріжжя (1962-2007 роки), становлення та розвиток місцевих органів влади. – Запоріжжя, 2008. – С. 13; Новое Запорожье. Хроника развития большого города 1921-2006. – Днепропетровск, 2006. – С. 62.]