Гоголя вул.

Раїса Бондаренко

Гоголя вулиця, злам 19 – 20 ст. (іст., архіт., містобуд.). Вздовж русла Дніпра, на північний схід від головної магістралі. З’єднує вул. Жовтневу на південному сході з вул. Першотравневою на північному заході.

Спочатку називалася Садовою. 14.02.1902 на засіданні міської управи було обговорено і прийнято низку пропозицій міського голови Ф. Мовчановського стосовно заходів на відзначення 50-річчя з дня смерті письменника М. Гоголя, зокрема: перейменувати вулицю Садову на Гоголівську (з 1921 – вул. Гоголя). 26.03.1902 було надруковане офіційне оголошення про перейменування вул. Садової на Гоголівську, а Ярмаркової – на Жуковського. Вулиця має достатньо велику довжину, включає більш як 100 номерів і велику ширину в червоних лініях (50 м). Виконує роль магістральної вулиці з проходженням у середній її частині пасажирських ліній автобусних і тролейбусних маршрутів.

Забудова вулиці кін. 19 – поч. 20 ст. збереглася в північно-західній її частині. Майже посередині збереглися будинки серед. 19 ст.: збереглася черепиця на схилому даху, з завищеним кутом нахилу, що характерно для раннього періоду забудови м. Олександрівська.

Починаючи з № 47 по № 99 розташувалися будинки адміністративного і громадського призначення, які добре збереглися і репрезентують цінну забудову, в тому числі будинок колишньої жіночої гімназії (№ 62), 1901. У 1920 р. тут базувався штаб 30-ї Іркутської дивізії. Тепер – корпус №3 Запорізького національного університету. Цей будинок є комплексною пам’яткою історії та культури. У будинку № 47 наприкінці 19 ст. розміщувалося парафіяльне училище. Тепер тут міститься міська музична школа № 1.

З архітектурної точки зору цікавий будинок кін. 19 – поч. 20 ст. (№ 55/33), де тепер розташована СШ № 5. Забудова вул. Гоголя і найближчих кварталів, вірогідно, проводилася під керівництвом інж. М. Н. Кондратьєва.

Активна забудова цієї вулиці проводилася в першому десятилітті 20 ст. і представлена головним чином будинками в стилі модерн.

Загалом, на ній збереглося до десятка об’єктів, які мають архітектурну та історичну цінність.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 158. – Арк. 2; спр. 742. – Арк. 4-9; спр. 778. – Арк. 4; спр. 780. – Арк. 115; спр. 779. – Арк. 136; Морозюк В. Вулиця Гоголя. – Запорізька правда. – 1990. – 2.12.]

Більше фотографій: