Міська садиба (№ 25/12)

Олена Кузьменко

Міська садиба з булочною Бухмана Ш.Я., кін. 19 ст., 1914 (архіт.). Вул. Гоголя, 25/12, вул. Жовтнева, 8-10. Розташована на перетині вулиць Гоголя і Жовтневої.

Одно-, двоповерхові будинки мали кутове рішення в плані і розташування входів з кута. Будівля булочної Ш. Бухмана відрізнялася новизною архітектурної концепції.

На тлі будівель, збудованих у цегляному стилі, з’явився будинок в стилі модерн. Наріжному куту будинку надана форма ризаліту, який вивищується над боковими крилами.

Створенню враження солідності одноповерховому будинку допомагає високий аттик над ризалітом, який утворений продовженням кутових пілонів. Дверний проріз, піднятий на рівень відмітки бокових вітрин, перерізав ажурний металевий зонт – навіс (не зберігся). Простінки між вітринами продовжують тему пілонів на кутовому ризаліті. Композиція фасадів в цілому відзначається своєю елегантністю, площинне тло – графічним трактуванням форм і тонким малюнком деталей. Автор пластично збагатив фасади гранованими виступами і нішами, обкреслив вітрини і завершення стін тонким профільним контуром. Неповторну своєрідність надало будинку огородження металевого даху.

Замість традиційної металевої решітки, автор використав металевий ланцюг, що повторює вигин ліпних гірлянд під аттиком. Розкріпований цоколь продовжує тему вертикалей. Фасади облицьовані високоякісною керамічною цеглою жовтого кольору.

Заміна металевої крівлі на шифер, знищення елементів аттика і огородження даху, відсутність козирка над входом і багаторазове вапнякове білення фасадів не дають можливості правильного поцінування рівня архітектури будівлі, яка є пам’яткою архітектури.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 949. – Арк. 165; спр. 772. – Арк. 82, 224.]