Пам’ятник Андрію Первозваному

Лариса Малихіна

Пам’ятник Андрію Первозваному, 2003 (мист.). Площа Андрія Первозваного, 48, у сквері собору, що носить його ім’я.

Споруджений скульптором М. Соболем та архітектором А. Касьяном до дня пам’яті Андрія Первозваного, який за християнською міфологією був одним із 12-ти апостолів та першим учнем Іісуса Христа.

Бронзова, тонко модельована фігура святого підноситься на восьмигранному п’єдесталі із сірого граніту, що встановлений на земляному пагорбі. Риси обличчя трактовано з реалістичною конкретністю. Високим випуклим чолом, зімкнутими бровами, густою пишною бородою, довгим волоссям зображення Андрія Первозванного відповідає іконографічним портретам святих у творах мистецтва.

Пластичне вирішення відзначається гармонійністю пропорційних співвідношень, точністю моделювання форм і вираженістю лінійного ритму, що особливо позначилося на опрацюванні складок одягу. Святий зображений у русі: горда хода, у правій руці хрест, у лівій тримає «Святе писання». Поза і чіткість скульптурних планів передають образу урочистість та велич. Розміри і об’єми насипу та п’єдесталу співвіднесені зі скульптурою в строгих і гармонійних пропорціях. В навколишньому середовищі пам’ятник акцентується чіткою вертикаллю, що виділяється на тлі зелених насаджень.

[Библейская энциклопедия. – М., 1891. – С. 48; Мифы народов мира. Энциклопедия. – М., 1987. – Т. 1. – С. 80-81.]