Житлові будинки

Анатолій Казабаш

Житлові будинки

Житлові будинки, 1934-1939 (архіт.). Вул. Вороніхіна, 3, 4, 6, 8, 9.

Державний авіаційний завод № 29 ім. П. І. Баранова у передвоєнний період розгорнув великі будівельні роботи на майдані Шевченка і в районі Чарівного хутора. Для своїх працівників підприємство збудувало житловий масив з чотириповерхових будинків (вулиці Омська, Вороніхіна, Кругова). Цей масив під час війни був пошкоджений та відбудований у 1950-ті рр.

Будинки прямокутні в плані, мають по чотири поверхи. Дахи будинків двосхилі. Фасадні частини першого поверху на всіх будинках відокремлені від другого поясами. На двох будівлях пояси також відокремлюють четвертий від п’ятого поверхів. Вертикальне освітлення внутрішніх сходин компонується з чітким розташуванням вікон, розміщених симетрично по периметру будинку, які в окремих випадках підкреслені кронштейнами. Балкони створюють візуальний ефект додаткової симетрії та подекуди підкреслені строгими кронштейнами.

В архітектурному рішенні будинків характерним є наявність карнизів, які виступаючи, відокремлюють площину даху від вертикальної площини стін, підкреслюючи форми будівель. Карнизи виконані в прямокутних композиціях.

На одному з будинків, на рівнях під’їздів між другим і третім поверхами, розміщено чотирикутні ліплені зображення символів Радянського Союзу, головних пріоритетів та сфер розвитку держави, її збройних сил та греблі Дніпрогесу. Також вікна сходинкових площадок декоровані арками, розташованими в верхній площині вікон.

Три з будинків до рівня одного метра, а два інші повністю рустовані гранітним каменем, що додає будинкам більшої величі та могутності в зовнішньому вигляді. Входи до всіх будинків розташовані з боку вулиці.

Використовуються за призначенням.

[Шиханов Р. Шевченківський район міста Запоріжжя ( 1962-2007 роки ), становлення та розвиток місцевих органів влади. – Запоріжжя, 2008. – С. 13; Новое Запорожье. Хроника развития большого города 1921-2006. – Днепропетровск, 2006. – С. 62.]