Дегерменкойський ісар

В.Л. Миц

Укріплення і поселення в с. Запрудне, розвинене – пізнє середньовіччя. Знаходяться на південно-східній окраїні с. Запрудне (колишн. Мілярі, Дегерменкой), приблизно за 1-1,2 км від центру села, на вододілі між р. Орта-Майлі та р. Хапан-Озєнь (Капан-Узень), на південно-східному схилі пагорба600 Архинин-Хири, на висоті близько 300 м над рівнем моря, приблизно за 1,9 км від берега моря, побіля урочища Ескі-Хапєлєр.

Комплекс уперше згадано В.Х. Кондаракі [Кондаракі, 1875, с. 78]. Локалізований В.Л. Мицом у 1978 р. [Миц, 1979, с. 17-18]. Розкопки не проводились.

Фортеця (площа – 0,15 га) розташовувалась на кам’янистій височині, обмежованій з півночі та сходу яром завглибшки 15-20 м, а з півдня та заходу – стрімкими схилами. Тут же були встановлені кріпосні стіни. На стику західної та південної куртин знаходилася прямокутна в плані вежа (8х10 м), підмурком для якої служила скельна брила. Стіни завтовшки 1,3-1,4 м, складені з каменю на вапняному розчині. Південніше укріплення простежено залишки сільського поселення з храмом і некрополем. Церква займала невелику височину на південно-східній окраїні поселення. Орієнтована за лінією півд. зах. – півн. сх., складена з каменю на тиньку. Поблизу помічено декілька «плитових» могил.

У цей час кріпосні стіни сильно зруйновані, простежуються лише їхні підмурки. Поселення розоране. Храм і некрополь зайняті дачними ділянками.

Серед знахідок (підйомний матеріал) – уламки коричневоглиняних піфосів, неполивних кухонних і столових посудин, червоноглиняного поливного посуду, в тому числі з орнаментом сграфіто. За артефактами комплекс датується XIII–XV ст.

Кондараки В.Х. Универсальное описание Крыма. – Т. XV. – СПб, 1875.

Мыц В.Л. Отчет об археологических разведках в Горном Крыму в 1978 г. – Симферополь, 1979 – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – Инв. № 105. – Папка № 195. – 49 с. – 50 ил.