Підкурганне поховання в урочищі Стратогай

О.В. Лисенко

Епоха пізньої бронзи – раннього заліза (?). Об’єкт знаходиться за 5,3 км до північного заходу від с. Запрудне, на висоті близько 1350 м над рівнем моря, приблизно за 7 км від берега моря, в північно-східній частині Бабуган-Яйли, біля північно-східного краю галявини Стратогай. Виявлений і вивчений розвідувальним загоном Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ в 1993 р. [Татарцев, Лисенко, Жук, 1994, с. 3–6].

Видима на сучасній денній поверхні частина пам’ятника являла собою задернований навал каменю різного розміру (2,5х4,5 м) овальної в плані форми заввишки до 0,3 м (орієнтований за лінією північний схід – південний захід). Під кам’яним насипом розташовувалась могильна яма підтрапецієподібної в плані форми з округленими кутами (2,15х0,65-0,90 м), орієнтована за лінією південь – північ. Останки похованого дуже погано збереглися. Мабуть, він залягав дорзально, головою на південь (обпираючись потилицею на вихід скелі). Кисть лівої руки перекривала ліве стегно, кисть правої, ймовірно, розташовувалась у ділянці живота. Права нога була злегка зігнута в коліні. Судячи з розмірів кістяка, похований – доросла людина. Інвентар був відсутній. У безпосередній близькості від кургану виявлені дрібні фрагменти ліпних посудин.

За поховальним обрядом пам’ятник попередньо можна віднести до епохи пізньої бронзи(?) – раннього заліза. Культурна приналежність не визначена.

Матеріали розвідок зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ.

Література:

Татарцев С.В., Лысенко А.В., Жук С.М. Отчет об археологических разведках в Горном Крыму в 1993 г. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – № 276. – Папка № 585. – Симферополь, 1994. – 20 с. – 18 рис.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 587.