Храм

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Храм біля джерел в ущелині Аян-Дере, розвинене – пізнє середньовіччя. Знаходиться приблизно за 2 км до північного заходу від с. Запрудне, у придонній частині долини річки Аян-Дере-Узень (Токата), на її правому березі, за 47 м від річища, на висоті близько 675 м над рівнем моря, приблизно за 4,7 км від берега моря (мал. 1).

Виявлений розвідувальним загоном (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ у 2004 р. [Тесленко, Лисенко, 2005, с. 292; Тесленко, Лисенко, 2007, с. 40-41, 109, мал. 101-105, 109-II-4]. Розкопки не проводились.

Об’єкт розташовується на природній терасі над руслом річки, за 17 м від невеликого вододжерела, в безпосередній близькості від полотна старої грунтової дороги.

Храм мініатюрний, однонефний, із прямокутним планом. Орієнтований широтно (магнітний азимут близько 90о). Апсида напівкругла, виступає приблизно на 1 м. Розмір внутрішнього простору будівлі – 2,2х3,73 м. Цілість – до 1,2 м. Стіни складені з місцевого каменю (в основному верхньоюрський вапняк) із застосуванням архітектурних деталей з вапняного туфу на тиньку. На внутрішніх лицьових поверхнях мурування місцями збереглася штукатурка. Вхід знаходився, здогадно, в північній стіні коло північно-західного кута будівлі.

Більша частина заповнення приміщення церкви вилучена грабіжниками, поверхня стін покрита грунтом. Серед знахідок (підйомний матеріал) – уламки червоноглиняних керамід VIII (?) – X ст. Одним із місцевих жителів тут віднайдений татаро-генуезький аспр гарної схоронності. Точне датування об’єкта важке, здогадно в рамках VIII (?)-X – XV вв. Судячи з назви урочища, церква, що тут розташовувалась, могла бути освячена в ім’я св. Іоанна.

Матеріали розвідок зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ. Місцезнаходження монети не відомо.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на территории Маломаякского сельсовета (АРК) // Археологічні дослідження в Україні 2003–2004 рр. – К., Запоріжжя, 2005. – С. 290–294.

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Отчет о разведках на территории Ялтинского и Алуштинского горсоветов в 2004 г. – Симферополь, 2007. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ – № 1121. – Папка № 1468.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 604.