Культурний шар на схилі гори Шарха

О.В. Лисенко

Римський час. Об’єкт знаходиться за 0,7 км до північного сходу від північно-східної окраїни с. Запрудне і за 0,20-0,35 км до півночі від Шархінського кар’єру, на південному схилі гори Шарха, на висоті близько 530-620 м над рівнем моря, за 2,5 км від берега моря.

Пам’ятник виявлений у 2005 р. розвідувальним загоном Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ (інформація не опублікована).

Об’єкт розташований на досить крутим, покритим лісом, задернованому схилі. Здогадно являє собою ділянки культурних відкладень, що розташовуються на деякій відстані одна від одної (загальна площа – не менше 7 га).

Більша частина культурних нашарувань, певно, непорушена, неперевідкладена і залягає in situ. Серед знахідок – дрібні уламки амфор римського часу та фрагменти ліпних посудин. Попереднє датування – II-III ст. Культурна приналежність не визначена.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 585.