Костел св.Лаврентія

Будівля розміщена з західного боку центральної площі міста і є організуючим містобудівним елементом. Побудована за проектом П.Щасливого (1606 р.), з 1610 р. будівництво продовжив і завершив 1618 р. А.Прихильний. Освячена в 1623 р. У 1741 р. поновлено дахи (дата на сигштурці). У 1862-1867 рр. пам’ятку ґрунтовно відновлено ззовні та зсередини (будівничий – Тулачко, скульптори – Павло Ойтеле і Парис Філіппі, малярі – Йосиф Холевич з Кракова, Антон Качмарський, Ізидор Яблонський, Олександр Рачинський, Микола Стшегоцький, декоратор і позолотник – Захарський).

Костел мурований з цегли й каменю, потинькований, у плані хрещатий, завершений банею на циліндричному підбаннику. Баню увінчує світловий ренесансний ліхтар. По боках пресбітерію з гранчастою апсидою розміщені двоповерхові квадратні в плані закристії. Бічні рамена накриті двосхилими дахами з трикутними фронтонами. Західний фронтон увінчує статуя архангела Михаїла. Фасади оздоблені римсько-доричними пілястрами, які підтримують могутній антаблемент, що оперезує костел по периметру. Метопи фриза заповнені рельєфами з військовою атрибутикою. Центральний вхід оздоблений розкішним різьбленим білокам’яним ренесансним порталом з горельєфами святих у півкруглих нішах. У 1687 р. побудовано огорожу з бароковою брамою з боку площі.

Середохрестя перекрите банею на попружних арках. Нава і вівтар перекриті оздобленим ліпним візерунком півциркульним склепінням з люнетами. Баня прикрашена квадратними кесонами з розетками, на зразок купола Успенської церкви у Львові. Основу підбанника і його верхній рівень вище вікон декорує доричний фриз з розетками в метопах. На пандативах розміщені рельєфні зображення євангелістів у круглих медальйонах. У пресбітерії знаходяться надгробні пам’ятники родини Жолкевських з червоного мармуру та родини Собеських і Даниловичів – з чорного й білого мармуру роботи А.Шлютера (1689-1694 рр.). Пам’ятники реставровано в 1994-1995 рр. Амвон оздоблює мармурове погруддя Христа роботи П.Філіппі. Чотири батальні композиції великих розмірів роботи М.Альтамонте і Ф.Кестлера з цього костелу знаходяться в музеї “Олеський замок”.

Жовківський костел належить до кращих пам’яток ренесансного будівництва на території України.

В.С.Вуйцик