Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Дмитра 1760 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 147].

Cerkiew greckokatolicka pw. Sw. Dymitra z 1760 r., obecnie kosciol rzymskokatolicki; trojdzielna, konstrukcji zrebowej, oszalowana; wyposazenie gl. z XVIII-XIX w. Swiatynia czesciowo przebudowana. Remontowana w 1797 i 1879 r. (w tym czasie zapewne przeksztalcone zostaly dachy). Odnawiana m.in. w 1927 i w latach 1966-1967. Do nawy dostawiona wieza konstrukcji slupowo-ramowej, z nadwieszona izbica. Helm wiezy i sygnaturkowe wiezyczki nad nawa i prezbiterium identyczne, baniaste, z pozornymi latarniami. Nawa i prezbiterium nakryte lamanymi kopulami namiotowymi. Wewnatrz polichromia z XX w. Wyposazenie wnetrza: – poznobarokowy ikonostas z XVIII i uzupelniony w XIX w. – poznobarokowe oltarze boczne z XVIII w. z obrazami Najswietszej Marii Panny (Pokrownej) z tego czasu i Ukrzyzowania z XVIII-XIX w. – obrazy z XVIII-XIX w. Kosciol otoczony jest kamiennym murem z Grota Najswietszej Marii Panny z Lourdes.