Куритиба

Куритиба (можливо також написання Курітіба, порт. Curitiba) — місто в Бразилії, столиця штату Парана.

2006 року населення міста становило близько 1,78 млн осіб. Міська агломерація Куритиби охоплює 26 муніципалітетів із загальною чисельністю населення понад 3,2 млн. (2006, оцінка IBGE). Куритиба є культурним, політичним та економічним центром Південного регіону, найбільшим і одним з найважливіших міст. Головний аеропорт Куритиби, Міжнародний аеропорт Афонсу Пена, — один з найсучасніших бразильських терміналів і другий найважливіший аеропорт у Південній Бразилії.

В місті діє українська греко-католицька церква на Rua Brigadeiro Franco, 375 (-25.425403 -49.286028), пам'ятник Тарасу Шевченку на площі Україна (Praça da Ucrânia) (-25.430265 -49.292880).

В місті знаходиться Український меморіал в парку Тінгуї (Memorial Ucraniano – Parque Tingui). Тут розташовано репліку української церкви з експозицією присвячену українському церковному та декоративно-прикладному мистецтву, пам'ятник писанці, пам'ятник Голодомору 1932-33 рр., а також українську хату з сувенірами. В місті розміщується також площа Україна.

В місті похований Долуд Андрій Данилович (1893, Херсонська губ., с. Плетений Ташлик – 06.09.1976, Бразилія, Парана, Куритіба) – полковник, начальник 5-ї Херсонської стрілецької дивізії Армії УНР. Могила збереглася. Єю опікується україснька громада при православній церкві УАПЦ.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"