2008 р. У центрі Чернігова розкопали давньоруську піч

Ігор Коновченко

Дата: 30.06.2008

Завершуються археологічні розкопки у сквері на просп. Миру в Чернігові. Їх проводили на майданчику, де планують збудувати підземні магазини. На одній із ділянок-розкопів викопані ями різної форми та розміру. Це – залишки давньоруських споруд.

– Дослідили залишки шістьох господарчих будівель, – розповідає співробітник археологічної служби Віталій Рижий, 26 років. – Зараз розбираємо залишки давньоруського житла Х століття. Досить добре збереглася піч.

У кутку неглибокої ями видніється верхня частина печі, зліплена з глини помаранчевого кольору.

– Окрім кераміки, знайшли з десяток давньоруських ножів, уламки скляних браслетів, деталі ткацького станка, – додає Олег Синюк, 24 роки.

На розкопках працюють кілька школярів. Також студенти і випускники місцевого педуніверситету. Усього до 15 людей. За годину вони отримують по 6-7 грн.

Джерело: “Газета по-українськи”