2010 р. Історичному ландшафту Чернігова загрожує знищення

Вікторія Сидорова

Дата: 30.06.2010

«Новобудови наступають на історичну частину міста. Якщо ми вчасно їх не зупинимо, то цінність нашого центру буде втрачена, територія Валу опиниться в кам’яному мішку», – занепокоєний вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков. Він повідомив про це вчора на прес-конференції, яка пройшла в офісі обласної організації УНП.

За словами вченого секретаря заповідника, Чернігів залишився єдиним містом у Східній Європі, яке зберегло архітектурно-містобудівний ландшафт. Наприклад, з території Валу можна бачити споруди, які розташовані на Болдіних горах. Цього вже давно немає в інших містах, навіть у столиці.

Саме тому ведеться мова про те, щоб включити історичну частину Чернігова до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Водночас, через незаконне будівництво в Києві на сьогодні піднімається питання про виключення з цього Списку Києво-Печерської Лаври та Софії Київської.

Сергій Черняков нагадав також, що 25 червня минулого року на сесії міської ради був прийнятий Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Цим планом суворо регламентується висотність забудови в охоронній зоні заповідника.

Аби не порушити архітектурно-містобудівний ландшафт, згаданий вище, нові будівлі не можуть бути вищими за 15 метрів. Крім того, в документі чітко визначено: «Вся містобудівна документація, що розробляється на цю частину, підлягає погодженню з центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини».

– Тобто перш ніж щось будувати, треба подумати, аби не зіпсувати вигляд старовинного міста. На жаль, це відбувається зараз, зокрема, на проспекті Миру 17а, куди прийшли київські будівельники з наміром звести восьмиповерхову будівлю, – повідомив вчений секретар заповідника «Чернігів стародавній».

– 17 травня було прийняте рішення виконкому міської ради, яке зупинило це незаконне будівництво, але керівник будівельного підприємства Володимир Митенков ніяк не вгамується. Він і зараз доводить, що має всі необхідні дозволи, а також запевняє, що цей будинок аж ніяк не порушуватиме архітектурної гармонії стародавнього міста. Все це не відповідає дійсності. Наш обов’язок – зупинити це та подібні свавілля, аби зберегти історичну частину Чернігова.

Джерело: “Високий вал”