Мощениця с

Мощениця с

За поділом 1999 р. – гміна Мощениця, повіт Горлице, Малопольське воєводство.

Moszczenica

Wieś Moszczenica, to siedziba Gminy, założona w czasach Króla Kazimierza Wielkiego przez Jana Herberta w 1348 roku na prawie niemieckim. Położona na Pogórzu Ciężkowickim w malowniczej dolinie rzeczki Moszczanki. Niegdyś wchodziła w skład niegrodowego starostwa libuskiego. W swojej ciekawej historii przechodziła wzloty i upadki. Nieobce są Moszczenicy panujące w dawnych wiekach zarazy i klęski. Jednak dzięki pracowitości mieszkańców Moszczenicy zawsze wychodziła z nich zwycięsko.

W latach 1755 – 1757 tutejsi chłopi brali udział w powstaniu przeciwko pańszczyźnie i wysokim podatkom. Miało tu swe warsztaty 50 rzemieślników, w tym 36 tkaczy, którzy posiadali swój cech.

Moszczenica położona jest w woj. małopolskim, w powiecie gorlickim. Jej powierzchnia wynosi 3760 km2, jest wsią dużą, zamieszkuje ją ok. 3500 mieszkańców. Jest jedną z najlepiej rozwiniętych i gospodarnych wsi regionu. Podstawową formą działalności jest rolnictwo. Czyste środowisko naturalne sprzyja produkcji zdrowej żywności, w tym zbóż, mleka i jego przetworów, warzyw i owoców. Ważne miejsce zajmują również inne usługi, jak handel, budownictwo czy gastronomia.

Walorem turystycznym jest urozmaicona rzeźba terenu, folklor pogórzański i ciekawa zachowana architektura. Pejzaż urozmaicają lasy o zróżnicowanym drzewostanie z liczną zwierzyną i ptactwem.

Na miejscowym cmentarzu gminnym w Moszczenicy, usytuowanym na przeciwko Kościoła p.w. Matki Bożej Szkaplerznej stoi drewniana kapliczka z połowy XVII wieku. W jej wnętrzu barokowa polichromia ze scenami Męki Pańskiej oraz rzeźba Jezusa z XVII wieku…

…na skraju lasu na drodze z Moszczenicy do Staszkówki znajduje się Miejsce wiecznego spoczynku mieszkańców Moszczenicy zmarłych w latach 1847-1849 na cholerę i tyfus…

…a także urocze przydrożne kapliczki, stary kościół parafilny w stylu klasycystyczno-neogotyckim z 1820 roku. Warto również odwiedzić cmentarz nr 124 z okresu I wojny światowej, projektu Hansa Mayra.